Верхаз: Десет пацијената са тешком клиничком сликом

Срна
Верхаз: Десет пацијената са тешком клиничком сликом

БАЊАЛУКА - Начелник Клинике за инфективне болести при Универзитетско клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске Антонија Верхаз поручила је вечерас да се не прате савјети на друштвеним мрежама, већ препоруке званичних институција у вези са борбом против вируса корона, чији је циљ да се вирус стави под контролу и да се штетне посљедице смање на најмању мјеру.

Верхаз је изјавила је да је на Клиници тренутно 31 пацијент заражен вирусом корона, од којих је десетак са тешком клиничком сликом, а један на респиратору.

Она је навела да број хоспитализованих варира свакодневно, јер се неки отпуштају, а нови се примају.

“Све ове противепидемијске мјере су због тога да што прије изађемо на крај са овом епидемијом”, рекла је Верхазова за РТРС.

Она је рекла да је важно и то што је ресорни министар Ален Шеранић епидемиолог, да веома добро познаје проблематику и да сви слиједе његова упутства.

Верхаз је напоменула да ово није прва епидемија са којом се сусреће Клиника и подсјетила на пандемију 2009. године, а послије тога још неке, те нагласила да се у таквим ситуацијама праве планови о даљем функционисању.

Она је нагласила да је веома значајна епидемиолошка мјера о забрани кретања лица у изолацији. “Циљ је - Боље спријечити, него лијечити”, нагласила је Верхаз.

Она је истакла да кинески епидемиолози имају непроцјењиво искуство, да су прошли кроз један пакао и најпозванији су да кажу какве потезе треба повући.

За најављену мјеру великог опсега тестирања, које је већ уведено у Србији, Верхаз је рекла да је добра јер се тестирањем маркирају и издвајају лица која шире вирус, а која имају благу клиничку форму или немају симтоме.

Она је додала да ће за то бити набављени посебни апарати који омогућавају да се на дневном нивоу обради много узроака, око 200, што је одлично.

О трајању тестирања, Верхаз је рекла да је то је модерна, скупа, софистицирана метода, да се претежно ради у групама и микробиолозима је потребно седам до осам сати.

Верхазова је нагласила да је важна и мјера забране изласка за старије особе, као и хроничне болеснике зато што за ту популацију вируси могу бити погубни.

“Циљ је да се овим мјерама вирус стави под контролу и да се штетне посљедице смање на најмању мјеру”, нагласила је она.

Верхаз је рекла да су у Клиници за инфективне болести стално у контакту са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске. “Ми са њима уско сарађујемо, савјетујемо се, преносимо мишљења, а ту су и друга министарства и комплетан систем државе, цијело друштво је укључено”, додала је она.

Она је нагласила да су у свакодневној комуникацији са колегама из Србије, те напоменула да је директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић, који је и експерт Свјетске здравствене организације, дао многе значајне информације о понашању, инструкције и помоћ.

Према њеним ријечима, праве се често са колегама и конференције о тешким случајевима.

Говорећи о лијечењу вируса корона, Верхаз је навела да има пуно дезинформација на друштвеним мрежама, те нагласила да постоје терапијски протоколи за љекаре.

Она нагласила да не постоји конкретан антивирусни лијек, али да постоје студије, постоје лијекови и протоколи за лијечење, који су узети од колега у региону, а они су преписани из Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана