Велибор Миливојевић, замјеник предсједника Градског вијећа Мостара: Очување српског идентитета није инат, већ заштита духа града

Ведрана Кулага Симић
Велибор Миливојевић, замјеник предсједника Градског вијећа Мостара: Очување српског идентитета није инат, већ заштита духа града

Идеја која има за циљ оснивање институције за очување и развој културног идентитета српске заједнице у Мостару није инат нити гурање прста у оку другима, већ заштита разноликости, историје и онога што јесмо. Очекујем притиске и покушаје блокада, али и да ова иницијатива коначно заживи.

Истакао је то за “Глас Српске” замјеник предсједника мостарског Градског вијећа Велибор Миливојевић (СНСД) говорећи о намјери о којој је било ријечи још 2012. године, а која је, у форми одлуке уврштена у овогодишњи план рада те градске институције.

Задовољан је, каже, што су предложене тачке ушле у план за ову годину, а ружну сјену на сједницу, која је одржана у уторак, бацило је противљење Армана Залихића из СДП-а да се расправља о оснивању такве институције.

- То показује да је још у главама појединаца, нажалост, дозвољено све, само не оно што носи српски предзнак. Стављајући у програм рада Вијећа овакву одлуку, чак и не називајући је српска, хтио сам и да српска заједница има, кроз њу, приступ буџету и да се на тај начин може заштитити, одњеговати и унаприједити све у вези са културом, традицијом и историјом српског народа. Не мислим да било шта што је национално, може да буде камен спотицања или урушавања грађанског Мостара, јер управо, у најбољем развојном периоду града, из оквира националних институција и удружења, када говоримо о култури, су дошла најзначајнија дјела, по којима су и град и држава у којој се налази, добила велика дјела и постала препознатљива - истакао је Миливојевић.

ГЛАС: Због чега је једна таква институција, која је у најави, битна?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Важна је да би задржали равнотежу и Мостар као широко отворени, мултиетнички град гдје ће разноликости култура и традиција, те начина живота, успјети да привлачи туристе и све добронамјерне људе. Да уживају и виде шта све може бити на једном мјесту те како се може лијепо живјети заједно, толеришући једни друге.

ГЛАС: Да ли је то кључни модел за функционисање Мостара?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Да. Истинска грађанска опција за мене је веома добра када говоримо о општим начелима и правила живота, али не видим ни разлог да скривамо нешто са чим смо рођени и што јесмо. Та шароликост нас може обогатити и јасно износећи то ко смо и шта смо, не да би пркосили другима, већ да би кроз националну ноту дали граду најбоље од свих нас.

ГЛАС: Какви су планови? Када се очекују нове расправе о овој идеји?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Планирано је да у трећем кварталу расправљамо о овоме. Намјерно да сам изабрао тај период. Пред нама су важније ствари које морамо да рјешавамо, које тиште све грађане. Када уђемо у другу половину године, можемо да кренемо да се бавимо и овим стварима, које нису мање битне, али могу да сачекају да епилог добију неке које су тренутно важније.

ГЛАС: Очекујете ли још притисака или блокада?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Биће сигурно различитих коментара и притисака, али је, према садашњем расположењу, велика већина вијећника, у незваничним контактима, сагласна да нам је једна таква институција потребна. Видјећемо када детаљно изнесемо програм рада и организације какво ће бити виђење.

Атмосфера

ГЛАС: Каква је општа политичка ситуација у Мостару?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Због страначких препуцавања изван сједница те размишљања појединих вијећника стиче се утисак једне велике напетости. Мислим, да то, ипак, није тако. Мостару су потребне промјене и људи које ће заштитити град и погурати га напријед. Очекујем да ћемо сви дјеловати у том правцу, а у циљу бољег живота обичних грађана које морамо престати да замарамо неким нашим игрицама јер од нас очекују рад и продуктивност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана