Уводи се организовани карантин у близини граничних прелаза

Глас Српске
Уводи се организовани карантин у близини граничних прелаза

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће веома брзо бити уведен обавезан карантин у близини граничних прелаза за грађане који долазе из иностранства да би се спријечило ширење вируса корона.

Цвијановићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да ће то бити шаторска насеља како би се спријечило да вирус уђе у здравствени систем.

“Грађани, који долазе из угрожених земаља мораће да ту буду смјештени. Из тог разлога ће Савјет министара затражити од Предсједништва БиХ да се ставе на располагање одређена шаторска насеља, све оно што је потребно да се успоставе стационари, обавезни карантини са креветима и свим пратећим стварима да бисмо увели више реда, јер је очито да се на свијест грађана не можемо ослонити”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да мјера обавезног карантина у близини граничних прелаза за грађане који долазе из иностранства треба да спаси грађане у Републици Српској, односно БиХ, и да се не дозволи да се у домаћи здравствени систем увуче вирус, зато што би то било погубно за све у БиХ.

Предсједник Српске је појаснила да ће ова мјера бити реализована у сарадњи са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ и БиХ, те да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у комуникацији са својим колегама из Предсједништва БиХ, као и да је остварен контакт са федералним премијером Фадилом Новалићем, док је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија у контакту са својим колегама, а министар здравља Српске Ален Шеранић са својим.

Она је истакла да ће ова свеобухватна мјера дати доста добрих резултата, да ће бар спријечити неку ситуацију која би могла да буде алармантна, те подсјетила да од понедјељка, 16. марта, од 6.00 часова ступа на снагу режим који се односи на рјешења за самоизолацију грађана БиХ, али и оних који улазе из иностранства.

Она је истакла да је обавеза власти и здравственог система, свих људи који данас раде, живе и бораве у Републици Српској и ФБиХ, као и оних који долазе из иностранства, да се придржавају тих мјера.

Послодавци ће бити обавезни да попишу све запослене који су у посљедње двије седмице боравили у иностранству.

“Пресудно је на који начин ћемо се понашати сви заједно, грађани и институције у неколико наредних седмица, могуће и мјесеци. Из тог разлога потребно је да разумијемо да мора постојати гвоздена дисциплина у свему ономе што се прописује, а то значи вјероватно и неки нови могући систем санкција за оне који се не буду придржавали”, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је указала да је било примјера да се грађани, који долазе из иностранства, не придржавају мјера да 14 дана буду у изолацији, него су правили рођенданске забаве и друга окупљања.

“Имамо сазнања да се крше одређене мјере на начин да се из редовних угоститељских објеката који се затварају у 18.00 часова прелази у одређене хотелске објекте. Према томе, то значи да нисмо довољно дисциплиновани”, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је нагласила да ће се сви морати понашати, како то чине и друге одговорне земље, те је додала да је из тог разлога могуће очекивати неке додатне мјере након неколико дана.

“Од нас у Републици Српској прво се захтијева да разумијемо ову ситуацију. Нисмо без разлога рекли да дјеца не треба да иду у школе, да треба затварати угоститељске објекте, да нема окупљања, утакмица или било каквог масовног окупљања које представља ризик”, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су здравствени систем и надлежни органи спремно реаговали у вези са вирусом корона, али да је неопходно да постоји и апсолутна сарадња грађана да би те мјере дале резултате и биле ефикасне.

“Они који ће можда сутра имати проблем са вирусом и издржати то на ногама, неће имати нека већа оштећења или проблеме, свакако морају бити свјесни да могу болест да пренесу на друге, на оне који су незаштићени, стари и немоћни, који не могу да се одупру својим организмом и имунитетом”, рекла је Цвијановићева.

У Бањалуци је одржан састанак предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић са представницима републичких институција, представницима Српске у институцијама БиХ и члановима Координационог тима за планирање, спровођење и праћење активности у вези са појавом болести коју изазива вирус корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана