Утврђен модификовани Приједлог закона о измјенама закона о акцизама

Срна
Утврђен модификовани Приједлог закона о измјенама закона о акцизама

Сарајево - Савјет министара утврдио је данас модификовани Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама којим се предвиђа повећање путарине за 0,15 КМ и да ће прикупљена средства бити искључиво кориштена за изградњу ауто-путева и путева, као и њихову реконструкцију.


Утврђено је да се не повећавају акцизе, осим на био-горива и био-течности, саопштено је из Савјета министара.

У модификованом Приједлогу закона су, уз сагласност свих релевантних учесника у процесу припреме и израде, извршена побољшања у вези са дефинисањем намјене и утрошком средстава.

Сет закона о акцизама упућен је у даљу процедуру Парламентарној скупштини БиХ, а његово усвајање значило би покретање великог инвестиционог циклуса у области изградње ауто-путева и путева на територији цијеле БиХ, што би водило даљем расту БДП-а, јачању и развоју низа комплементарних привредних дјелатности, повећању компетитивности БиХ и отварању нових радних мјеста, наводи се у саопштењу.

: Модификовани приједлог са пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара, а након низа консултација и анализа, уз активну подршку и техничку експертску асистенцију Делегације ЕУ у Сарајеву. /крај/веб/љљ

Мктић Усвојен сет закона о акцизама без гласова СДС-ових министара

Савјет министара усвојио је сет закона о акцизама без гласова министара из Републике Српске /СДС/, изјавио је министар безбједности БиХ Драган Мектић.
Мектић је навео да су против закона гласали министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и он.

"Према Пословнику о раду Савјета министара, сет закона добио је већину гласова и као такав иде у даљу процедуру", рекао је Мектић новинарима и додао да не зна која је верзија усвојена јер приликом расправе и гласања није имао приједлоге закона ни у писаном материјалу нити у електронској верзији.

Он је истакао да је тражио да ови закони буду скинути са дневног реда данашње сједнице Савјета министара.

"Што се мене тиче, урађен је преседан", нагласио је Мектић.

За сет закона о акцизама гласао је и министар транспорта и комуникација Исмир Јуско из СББ-а, иако су из ове странке раније најављивали да су против оваквих законских приједлога.

Усвојени су Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Нацрт закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода.

Предлагач сва три законска акта је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана