Усвојена програмска декларација СДА која предвиђа “Републику БиХ”

Срна
Усвојена програмска декларација СДА која предвиђа “Републику БиХ”

Сарајево - На Конгресу СДА вечерас је усвојена Програмска декларација у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом “република БиХ”, са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.

Према Програмској декларацији, регионални ниво власти чинило би пет или више мултиетничких регија, формираних на основу економских, географских, историјских, саобраћајних, културних и других европских принципа и стандарда за формирање регија.

У оквиру ове декларације усвојен је и амандман у вези са Сребреницом, преноси портал “Кликс”.

На Конгресу је усвојена и Резолуција о уставној реформи и изборном законодавству БиХ у којој се наводи да ће се СДА залагати да административно подручје Града Сарајева као политички, административни, културни, економски и друштвени центар “републике БиХ”, обухвати цјелокупну територију пријератног Сарајева са најмање 10 општина, у оквиру шире регије.

У овој резолуцији се наводи да ће СДА инсистирати на увођењу симетричних рјешења у парламентима ентитета, односно на уставном позиционирању дома народа у Народној скупштини Републике Српске умјесто садашњег Вијећа народа.

СДА ће се залагати да уставна реформа обухвата и правосуђе БиХ на начин да Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ и правосудни систем на нивоу БиХ имају експлицитан уставни статус, те да се на нивоу БиХ успостави судско тијело - врховни суд БиХ, које ће осигурати досљедно тумачење закона и усклађеност судске праксе.

Усвојен је и нови Статут СДА којим се ограничава утицај кадра у локалним срединама. Ограничен је и број мандата предсједника кантоналних, градских и општинских одбора.

Изетбеговић: Не одустајем од апелације о имену Република Српска

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је, након што је реизабран на функцију предсједника странке, да никада неће одустати од “борбе против дискриминације” када је ријеч о називу Република Српска, те да је прихватање кризе у формирању власти једини начин да БиХ крене напријед.
Изетбеговић је рекао новинарима да је “учинио све да БиХ изађе из кризе”, али да “има историјских момената када је једини начин да се крене напријед прихватање кризе”.

“Са оваквим понашањем господина Додика, нама је боље прије се суочити са тим него касније”, рекао је Изетбеговић.

Говорећи о апелацији којом би се оспорио назив Републике Српске, Изетбеговић је рекао да “никад неће одустати од борбе против дискриминације”.

“Једна од оних које боду очи јесте та дискриминација да се један ентитет зове само по једном народу. Кад ћемо шта радити, о томе ћемо одлучити”, рекао је Изетбеговић.

Он каже да је овај пут реакција међународне заједнице, судија у Уставном суду, а прије свега људи у српском корпусу које не представља Додик, била таква да је процијењено да томе није час.

“Није никаква срамота у политици се предомислити и на томе причекати. Ево, предомислили смо се и причекат ћемо”, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је на други редсједнички мандат од четири године изабран на Конгресу странке као једини кандидат, након што су га све организације у саставу ове странке једногласно номиновале за ту функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана