Уставни суд пресудио у корист ПДП-а: Опет се отвара питање четвртог СНСД-овог делегата у Дому народа?

ГС
Уставни суд пресудио у корист ПДП-а: Опет се отвара питање четвртог СНСД-овог делегата у Дому народа?

Уставни суд Босне и Хецеговине прихватио је апелацију ПДП-а коју је ова странка поднијела у јануару 2023. године против одлуке Суда Босне и Херцеговине да поништи одлуку ЦИК-а којом је ПДП-ова листа иза избора делегата у Дом народа из Народне скупштине добила 12 гласова.

Уставни суд је поништио одлуку Суда БиХ којом је СНСД-у додијељен четврти делегат у Дому народа ПС БиХ

"Суд БиХ треба да донесе нову одлуку и образложи апелантове приговоре", стоји у пресуди.

Након одржаних посредних избора делегата у Дом народа Комисија за избор и именовање НСРС је констатовала да је ПДП-ова листа освојила 11 гласова, а да је један гласачки листић неважећи.

ПДП је поднио приговор ЦИК-у, у којем стоји да је Комисија противправно и погрешно утврдила спорни листић неважећим. ЦИК је утврдио да су резултати посредних избора делагата у Дом народа из НСРС окончани, а да је ПДП-ова кандидатска листа освојила 12 гласова.

Међутим, Суд БиХ је усвоји жалбу СНСД и утврдио да наведени закључак ЦИК-а није прихватљив јер се ниједна странка о чијим се приједлозима кандидатских листа гласало "није изјавио приговор односно жалбу", преноси Клиx.

ПДП сматра да им је у конкретном случају повријеђено право на слободне изборе из члана 3. Протокола број 1 уз Европску конвенцију, правно на дјелотворни правни лијек из члана 13. Европске конвенције и члан И/2 Устава Босне и Херцеговине.

Практично, уколико би био признат листић који је је ишао у корист ПДП-овог кандидата Ненада Вуковића он би имао 12 гласова колико је имала и СНСД-ова кандидаткиња Сњежана Новаковић Бурсаћ. У том случају жријеб би одлучивао о избору једног од пет делегата који се бирају из НСРС у Клуб Срба у Дому народа БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана