Уставни суд БиХ најавио да ће поништити спорне одредбе закона Угрожене велике истраге

Ж. Д.
Уставни суд БиХ најавио да ће поништити спорне одредбе закона Угрожене велике истраге

Сарајево - Челници Уставног суда БиХ најавили су јуче да ће поништити одредбе Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ које је раније оспорио уколико их Савјет министара и Парламент БиХ не измијене до сједнице Уставног суда у мају, што би могло угрозити велике истраге које се односе на организовани криминал и тероризам.

Уставни суд БиХ је измјене закона наложио још у јуну прошле године одлучујући на основу апелације предсједавајуће Представничког дома Парламента БиХ Борјане Кришто из ХДЗ-а БиХ. Уставни суд је тада наложио да буде онемогућено неограничено прислушкивање и право да судија без образложења може продужавати важење налога за прислушкивање. Парламенту БиХ је дат задатак да најкасније за шест мјесеци усклади оспорене одредбе Закона о ОБА са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода. То није учињено јер је Министарство правде БиХ предложило да посебне мјере могу трајати двије године са могућношћу продужења на још двије, док Министарство безбједности БиХ сматра да то треба да траје четири године с могућношћу продужења на још четири.

- Неизвршавање одлука Уставног суда је кривично дјело. Парламент је био дужан да измијени законе. У Уставном суду постоје двојица судија који би те измјене направили за једно пријеподне. До пленарне сједнице у мају ми морамо одлучити. Шта ће се десити? Поништићемо оспорене одредбе. У пракси то значи да се ти алати у истражним поступцима више не могу користити - каже потпредсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да су урадили свој дио посла и приједлог упутили Савјету министара, али да тамо није стављен на дневни ред.

- Ако Уставни суд стави ван снаге постојеће одредбе закона, онда је на правосудним институцијама да нађу начин да истраге не падну и да их спроводе на ваљан начин - каже Грубеша.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић није одговарао на позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана