Усаглашено укидање ПДВ-а на основне намирнице

Срна
Усаглашено укидање ПДВ-а на основне намирнице

САРАЈЕВО - Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ за усаглашавање текста Закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) усагласила је данас увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ од нула одсто на основне животне намирице, храну и опрему за дјецу, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто на луксузну робу.

На остале производе и услуге примјењивала би се досадашња јединствена стопа ПДВ-а од 17 одсто.

Према усаглашеним допунама Закона, Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ задужена је да прецизира на коју ће се робу примјењивати ове стопе ПДВ-а, чија је примјена временски ограничена до 31. децембра.

На иницијативу СДС-а, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је увођење стопе од пет одсто за прву категорију производа, те стопе од 22 одсто за луксузне производе.

Након што је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио амандмане српског делегата Душанке Мајкић о увођењу нулте пореске стопе за прву категорију производа и ограничавање примјене закона до 31. децембра, те давање УИО да прецизира производе на које ће се примјењивати нове пореске стопе, услиједило је формирање Заједничке комисије оба парламентарна дома за усаглашавање текста закона.

Душанка Мајкић је, осврћући се на најаву из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да је за примјену диференциране стопе ПДВ-а која се уводи усаглашеним допунама закона потребно три до шест мјесеци припрема, Мајкићева је истакла да је закон предложен мимо УО УИО, који има искључиво право за промјене ПДВ-а.

-Представнички дом искочио је из тога - рекла је Мајкићева и додала да она у случају овог закона није износила свој приватни, него став институција Српске.

Када је у питању предложено укидање акциза на гориво на шест мјесеци, уз могућност да Савјет министара то продужи за три мјесеца, Мајкићева је упозорила да Савјет министара нема право на то јер није законодавац.

-То је незаконит закон, њиме се прави хаос - рекла је Мајкићева и закључила да су оба закона – о увођењу диференциране стопе ПДВ-а и укидању акциза на гориво популистичка и предложена у предизборне сврхе.

Истакла је да је амандманима на измјене и допуне закона о ПДВ-у, односно закона о акизама, само спровела у пракси закључке Народне скупштине Републике Српске.

-Народна скупштина Српске је закључцима који су објављени 30. марта у Службеном гласнику наложила посланицима и делегатима из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ како да се понашају када су у питању ова два закона. То није понашање како ко хоће, него онако како нам је наложено - рекла је Мајкићева новинарима у Сарајеву.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић, који је поздравио усвајање нулте пореске стопе, рекао је новинарима да је незадовољан временским ограничавањем примјене закона, те најавио да ће одмах у Представничком дому бити покренута процедура да се договорена нулта стопа ПДВ-а примјењује трајно.

Према његовим ријечима, проблем је и то што што УИО треба да прецизира на које ће се производе примјењивати диференциране пореске стопе умјесто досадашње опште од 17 одсто.

-С обзиром на то да је из УИО најављено за то потребно вријеме, основано сумњамо да до примјене нулте, односно диференциране стопе не би могло доћи у временском року предвиђеном за примјену закона, односно до краја године - рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана