Угрожено 15.000 радних мјеста

Милијана Латиновић
Угрожено 15.000 радних мјеста

БАЊАЛУКА - Драстичан пад прихода у области угоститељства и туризма и након попуштања рестриктивних мјера уведених због појаве вируса корона довео је послодавце у тој бранши на ивицу опстанка, због чега ће, уколико се садашња ситуација настави и у наредним мјесецима, бити принуђени да отпусте 15.000 запослених.

Истакли су то у Удружењу послодаваца туризма и угоститељства Српске нагласивши да су у односу на прва два мјесеца ове године приходи кафана и ресторана брзе хране пали за 30 одсто, већих ресторана око 50 одсто, а хотела и туристичких агенција за више од 90 одсто.

Из овог удружења Влади РС и надлежним институцијама предлажу измјену Закона о доприносима по хитном поступку на начин да, поред запослених у области производње текстила, коже и производа од коже, буду додати и запослени у области туризма и угоститељства у складу са класификацијом дјелатности на период од најмање 12 мјесеци, почев од 1. августа.

- Овој привредној грани помогло би и да Савјет министара отвори границу за стране туристе и пословне људе из региона и ЕУ који би били обавезни да поштују епидемиолошке мјере - навели су у удружењу и затражили измјену закључка о регулисању радног времена угоститељских објеката на начин да буде продужено радно вријеме радним даном до 24 часа, а викендом до један час.

Осим тога, послодавци из ове бранше позвали су инспекцију да редовно контролише примјену прописаних мјера и радног времена без изузетака, а власнике угоститељских објеката да се стриктно придржавају свих мјера да се не би довели у ситуацију поновног затварања објеката.

Једна од предложених мјера је и да већим ресторанима буде омогућен пријем већег броја особа поштујући прописане мјере.

- Предлажемо и обуставу наплате свих локалних такси за 2020. годину, изналажење могућности додатних ваучера за пунољетне грађане од локалних заједница који би били трошени у локалним заједницама у свим угоститељским објектима - истакли су у удружењу.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић каже да већ годинама траже смањење парафискалних намета.

- Пореско оптерећење од 63 одсто на плату у овој бранши је превелико, због чега у сектору туризма и угоститељства имамо раднике пријављене на два и на четири часа, што је смијешно. У овој привредној грани највише људи ради на црно и то је поражавајуће. Уколико би се намети смањили, не би Република била у минусу, јер дефинитивно би и до 30 одсто радника било пријављено на пуно радно вријеме - појаснио је Татић додавши да априлски минималац још није исплаћен за све раднике у овој бранши.

Економиста Зоран Павловић сматра да су захтјеви послодаваца из области угоститељства и туризма потпуно оправдани.

- Страх од заразе спутава људе, тако да је очигледно да су угоститељи на губитку и да је њихова егзистенција угрожена. Примјера ради, како би помогла том сектору, Њемачка је стопу ПДВ-а смањила са 19 на седам одсто. Сматрам да и у Српској има простора за смањење пореског оптерећења на плате запослених у тој бранши јер морају бити спасена радна мјеста која су угрожена - истакао је Павловић.

Електрична енергија

У Удружењу послодаваца туризма и угоститељства траже и хитно смањење цијена и промјену тарифних група кад је ријеч о електричној енергији.

- Тражимо да субјекти са већом потрошњом буду пребачени у ниже тарифне групе за обрачун цијена струје, а да се ресторанима и кафићима цијена струје обрачунава као за домаћинства на период од минимално 12 мјесеци - навели су у удружењу и још једном затражили обештећење за ноћне клубове и свадбене салоне који и даље не раде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана