Угрожени сви локални буџети

Маријана Миљић Бјеловук
Угрожени сви локални буџети

БАЊАЛУКА - Прилив у буџете локалних заједница у Српској по основу пореза на додатну вриједност (ПДВ) за два мјесеца ове године је преполовљен, због чега начелници и градоначелници траже хитну реакцију Владе РС. Поручују да, ако им не буде компензован новац по том основу из републичке касе, ништа им друго није преостало него да крену у кројење ребаланса буџета наниже.

Под лупом Предсједништва Савеза општина и градова РС нашла се управо анализа прилива од ПДВ-а у прва два мјесеца, као и повећани трошкови за јавну расвјету.

- Из тих докумената и више је него јасно да постоји смањење прилива новца од ПДВ-а у локалне буџете. Са друге стране, због поскупљења електричне енергије знатно су порасли трошкови за јавну расвјету - рекао је “Гласу Српске” предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева.

Због свих тих проблема, наглашава он, већ идућих дана тражиће састанак са министарком финансија РС Зором Видовић, али и премијером Српске Радованом Вишковићем.

- Видјећемо са њима да ли постоји могућност компензације прихода за прва два мјесеца ове године. Морају нам дати одговор да ли ће и како надокнадити прилив од ПДВ-а. Ако за то не добијемо зелено свјетло мораћемо ићи у усвајање ребаланса буџета општина и градова, наравно наниже - рекао је Ћосић и додао да за сада пад прилива од ПДВ-а у локалне буџете није драматичан, али да је неизвјесно шта ће бити даље.

Ћосић наводи и да ће тражити састанак са Регулаторном комисијом за енергетику и покушати се са њима договорити да смање цијену струје за јавну расвјету.

Да је ситуација и више него озбиљна наводи и први човјек Теслића Милан Миличевић, који наглашава да су уплате од ПДВ локалним заједницама значајно подбациле, док с друге стране расту приходи од тог пореза на нивоу БиХ.

- Новац ка локалима од тог пореза је дупло смањен, док су са друге стране трошкови за јавну расправу порасли за чак 50 одсто због поскупљења струје. Наш апел да се то ријеши уродио је плодом, засједало је Предсједништво Савеза општина и градова РС, а договорено је да буде одржана и Скупштина тог органа на ову тему, али и да буде покренута иницијатива измјене Закона о буџетском систему Српске да би био побољшан финансијски статус свих локалних заједница у Српској - рекао је Миличевић и додао да ће тражити да коефицијент по питању расподјеле прихода од ПДВ-а буде повећан са 24 на 26 одсто локалним заједницама.

Забрињавајуће је и то, наводи он, што су из Министарства финансија РС најавили и још горе прогнозе у другој половини године по основу уплате прихода од ПДВ-а ка локалним заједницама.

- Док се све то дешава наше обавезе на локалном нивоу које имамо према становништву, тако и другим пројектима, касне - закључио је Миличевић.

Од министарке финансија Зоре Видовић нисмо успјели добити одговор зашто је одлив новца из републичке касе ка локалним заједницама од ПДВ-а смањен ако расте износ новца који је по том основу прикупљен на нивоу БиХ, јер није одговарала на наше позиве.

Прикупљени новац

Приходи од индиректних пореза за два два мјесеца 2023. године у БиХ износили су 1,542 милијарде марака и већи су за 120 милиона КМ или 8,38 одсто у односу на исти период 2022. године

- Нето приходи који су отишли у расподјелу корисницима у прва два мјесеца 2023. године, а то су нивоу БиХ, ентитетима и Брчко дистрикту, износили су 1,173 милијарде КМ и већи су за 54 милиона КМ у односу на исти период прошле године - саопштено је раније из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана