У здравство уложена 43 милиона, спремно још 86

Драгана Келеч
У здравство уложена 43 милиона, спремно још 86

Бањалука - У здравству у РС прошле године су реализоване капиталне инвестиције вриједне 43,31 милион, а планирано је да у овој години у здравствени сектор буде уложено 86,76 милиона КМ.

Једна од најзначајнијих инвестиција у здравству Српске на које је стављена тачка је изградња јужног крила Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, у које су уложена око 24 милиона долара.

 - Изградња сјеверног крила УКЦ РС и реконструкција и опремање централног медицинског блока настављени су планираном динамиком, а завршетак радова очекујемо у 2018. години - истичу у Министарству здравља и социјалне заштите РС и наводе да укупна вриједност овог пројекта премашује 84 милиона евра.

Директор УКЦ РС Мирко Станетић каже да је изузетно важно да непрестано буде унапређиван простор, опрема и медицинска технологија свих здравствених установа да би становници имали на располагању квалитетне здравствене услуге.

- Отварање јужног крила је од изузетног значаја због новог простора и савремених метода лијечења, али и што ствара предуслове да брже буде настављена започета реконструкција цијеле ове установе. Ми се, међутим, не боримо да улагања иду само у УКЦ РС. Здравство морамо посматрати као јединствени систем. Нама је важно да имамо добре опште болнице и домове здравља ако желимо квалитетан здравствени систем - истакао је Станетић.

Један од овогодишњих приоритета у здравственом сектору је изградња нове болнице у Источном Сарајеву, коју је крајем децембра одобрила Влада РС.

- Министарство здравља и Министарство финансија задужени су да утврде модел и обезбиједе новац за изградњу болнице у Источном Сарајеву и те активности ће врло брзо бити предузете - истичу у Министарству здравља.

У старој болници у Источном Сарајеву у току је реконструкција око 4.000 метара квадратних простора, а на постојећој локацији болнице планирана је изградња још око 8.000 квадратних метара и реконструкција додатних 2.000 квадрата. Колики је значај изградње ове болнице, најбоље знају становници сарајевско-романијске регије, који са нестрпљењем очекују прве радове.

- Нова болница је кључни дио рјешења проблема здравствене заштите у Источном Сарајеву - каже директор болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић.

Осим изградње и реконструкције болница ове године ће велика пажња бити поклоњена и обнови и изградњи домова здравља и амбуланти. У Министарству здравља и социјалне заштите кажу да је у плану да буде завршена адаптација Дома здравља Зворник и изградња амбуланте у Челопеку, те адаптација домова здравља у Новом Горажду и Рудом. У плану је и обнова домова здравља у Чајничу и Гацку и амбуланти у Омарској и Осмацима. У 2016. години биће завршена и изградња амбуланте Дубраве при Дому здравља Градишка. На списку овогодишњих улагања је и изградња амбуланте у Кришковцима код Лакташа, а ново рухо очекује амбуланте Винска, Лијешће и Колибе и домове здравља у Козарској Дубици и Добоју.

У приједлогу програма јавних инвестиција Владе РС за период 2016-2018. године наведена је и изградња и опремање центра за кардиохирургију, за који је потребно издвојити око 30 милиона марака. У Министарству здравља кажу да су опредијељени да тај пројекат реализују да би унаприједили квалитет здравствене заштите. Локација објекта, модел финансирања и динамика изградње центра за кардиохирургију још нису дефинисани.

Амбуланте породичне медицине

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да су у 2015. години реализовали и пројекат "Јачање здравственог сектора", који финансирају из кредита Свјетске банке и Банке Савјета Европе, уз учешће општина од око 30 одсто.

Адаптација, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине завршени су Бањалуци, Доњем Жабару, Вукосављу, Броду, Шамцу и Крупи на Уни, а укупна вриједност радова била је 1,77 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана