У току припреме за Ердоганов митинг у Сарајеву

Срна
У току припреме за Ердоганов митинг у Сарајеву

Сарајево - Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево добила је од Уније европских турских демократа захтјев за одобрење јавног скупа предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана 20. маја у Сарајеву, за који је пријављено присуство од 10.000 до 15.000 људи, изјавила је Срни портпарол МУП-а Кантона Сарајево Сувада Кулдија.

Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево, након што је добила захтјев, наложила је организаторима испуњавање одређених услова прописаних Законом о јавном окупљању.


Кулдија је навела да је захтјев Уније европских турских демократа за одржавање јавног скупа поднесен Другој полицијској управи 7. маја. “За скуп је пријављено присуство од 10.000 до 15.000 посјетилаца”, рекла је Кулдија.

Она је додала да је Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево наложила организатору одређене мјере у складу са Законом о јавном окупљању, а након што тај посао буде завршен, Управа полиције ће сачинити план оперативног, саобраћајног, контрадиверзионог и физичког обезбјеђења овог скупа.

Због Ердогановог митинга у сарајевској дворани “Зетра”, фудбалски дерби екипа “Жељезничара” и “Сарајева” биће одигран у суботу, умјесто у недјељу, 20. маја.

Раније је најављено да Ердоган стиже у Сарајеву са намјером да одржи велики предизборни скуп и то након што су му Њемачка и Аустрија забраниле организовање политичког скупа у тим земљама.

Према писању турског провладиног медија “Јенисафака”, на овом скупу се очекује присуство око 10.000 турских држављана који живе у БиХ и који ће доћи из других европских земаља.

Медији оцјењују да је Ердоганов долазак у БиХ у овом тренутку више него симптоматичан, прије свега због предизборне кампање у Турској, али и због почетка кампање за опште изборе у БиХ, с обзиром на то да ће СДА 26. маја саопштити име свог кандидата за Предсједништво БиХ.

У Турској се 24. јуна одржавају пријевремени предсједнички и парламентарни избори, а медији спекулишу да је актуелној власти у Турској, односно АК партији у овом тренутку веома важно да у једној европској земљи одржи предизборни митинг, након што су прошле године Холандија и Њемачка забраниле организовање скупова поводом референдума о измјенама устава у Турској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана