У Сребреници је било злочина, ал не и геноцид

Срна
У Сребреници је било злочина, ал не и геноцид

Бањалука - Адвокат Бранко Лукић истакао је на Међународној научној конференцији “Сребреница, стварност и манипулације” да су се у Сребреници у протеклом рату догодили злочини, али не и геноцид.

“Када се саберу сви губици од Шушњара и Каменице преко Церске и Црног врха, па до Баљковице и све околности које су се дешавале током пробоја из окружења у дужини од око сто километара, можемо закључити да је 28. дивизија такозване Армије БиХ имала најмање 6.000 погинулих. Ови губици ни на који начин не могу се повезати са стрељањима заробљених”, рекао је Лукић. 

Он је на скупу у Бањалуци, који се одржава с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године, навео да укупни губици бошњачке стране износе 8.000, као и да је јасно да није могло бити више од 2.000 стрељаних, што свакако јесте злочин, али не испуњава елементе геноцида. 

Академик Борис Кривокапић рекао је да је у Сребреници 1995. године извршен низ тешких злочина, али да су то били ратни злочини и злочини против човјечности. 

“У оквирима које дефинише међународно право нема никаквог основа да се сматра да је тамо почињен геноцид”, каже Кривокапић. 

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да се након рата у БиХ свјесно манипулисало бројем жртава. 

“Према расположивим подацима, процјена је да је током рата у БиХ погинуло, убијено, нестало или умрло због ратних посљедица приближно 2,4 одсто укупног становништва БиХ пописаног 1991. године”, навео је Пашалић, који је демограф. 

Он истиче да је највећа негативна стопа миграционог салда забиљежена у БиХ у периоду од 1992. до 1995. године са укупним губитком од милион људи и додао да је половина тог губитка надокнађена између 1995. до 2000. године. 

Професор руског Универзитета ТИСБИ у Казању Александар Мезјаев оцијенио је да је главни циљ Хашког трибунала био да увјери свјетску заједницу да је српски народ одговоран за геноцид. 

“Овај задатак није испуњен, јер објективан преглед свих материјала Хашког трибунала показује да је он незаконит, зависан, пристрасан и институција која није имала право да спроводи суђења”, додао је Мезјаев. 

Према његовим ријечима, све оптужбе против највишег политичког и војног руководства Срба на цијелој територији бивше Југославије засноване су на лажним доказима и не могу се користити као основа за непристрасну осуду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана