У прању ухваћено 3,6 милиона марака

Ведрана Кулага
У прању ухваћено 3,6 милиона марака

Источно Сарајево - Најмање 3,6 милиона марака опрано је у БиХ у првих шест мјесеци ове године што је за пола милиона више него у истом периоду лани, показују најновији подаци Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ.

SIPA је сумирала полугодишње резултате у борби против прања новца који показују да је пресјечено више нелегалних токова новца него годину раније.

- Тужилаштвима су поднесена три извјештаја и једна допуна извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу. Пријављено је 14 физичких и четири правна лица због извршења кривичних дјела прања новца у износу од најмање 3,6 милиона КМ. У истом периоду претходне године поднесена су три извјештаја против пет физичких лица због прања новца у износу од 3,12 милиона - навели су у SIPA.

Финансијско-обавјештајном одјељењу су у првих шест мјесеци пријављене 284 сумњиве трансакције у укупном износу од 23,9 милиона КМ. Банке су пријавиле 144 трансакције вриједне 21,4 милиона КМ. Осталих 140 сумњивих трансакција, вриједних 2,6 милиона, запримљено је од микрокредитних организација, пошта, брокерских и лизинг кућа.

- Међу сумњивим трансакцијама које су пријавиле банке већи број се односи на учестале приливе из иностранства на рачун страног представништва у БиХ, ино приливе на рачун правне особе у БиХ из некооперативних земаља, сумњиве уплате од стране невладиних организација на рачун физичких лица те разне готовинске уплате на личне рачуне - казали су у SIPA.

Сумње су будили и полози готовине на рачун правне особе који значајно одступају од претходног пословања, приливи у корист физичке особе која није становник БиХ са офшор дестинације на основу консултантских услуга, а провјераване су и чињенице које су указивале на пословне малверзације и корупцију.

- Најчешћа обиљежја сумњивих трансакција пријављених од осталих обвезника су биле готовинска отплата кредита без поријекла новца, учестали ино приливи путем система брзог преноса новца у корист рачуна физичке особе те пријевремена отплата лизинг аранжмана - истакли су у SIPA.

У Финансијско-обавјештајном одјељењу SIPA нагласили су да расте број наредби за вођење финансијских истрага које им стижу.

- Посљедњих година у пракси тужилаштава у БиХ дошло је до знатног повећања броја финансијских истрага у циљу утврђивања имовине стечене кривичним дјелом и идентификације имовине која подлијеже замрзавању и привременом и трајном одузимању - казали су у SIPA.

Тужилаштвима је у 2016. години поднесено шест извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу. Њима је обухваћено 21 физичко и два правна лица због постојања основа сумње да су у легалне новчане токове убацили 32,08 милиона КМ нелегално стеченог новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана