У бијегу још један осуђени терориста

Горан Маунага
У бијегу још један осуђени терориста

Сарајево - Мирза Капић (37) је други осуђени за тероризам из седмочлане групе који је нестао са пријављене адресе након што му послије правоснажне пресуде није одређен притвор, сазнаје "Глас Српске".

Њега је Суд БиХ 7. априла правоснажно осудио на годину и десет мјесеци затвора због ратовања и припадности терористичкој организацији Исламска држава. Припадници агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ по налогу Суда БиХ трагају за њим након што није пронађен приликом покушаја уручења позива за издржавање казне.

У канцеларији Суда БиХ за односе с јавношћу потврдили су да се Капић није одазвао позиву тог суда.

- Он се раније јавио на издржавање казне, али је враћен због попуњености затворског капацитета. Кад је поново позван у суд ради упућивања у други затвор, није се одазвао - рекли су у канцеларији Суда БиХ за односе с јавношћу.

"Глас Српске" је објавио да SIPA по налогу Суда БиХ трага и за Адемом Карамујом из исте групе, који је такође нестао са пријављене адресе након што ни њему није одређен притвор, иако је због тероризма осуђен на двије године затвора.

Они су били чланови групе на чијем је челу био Енес Мешић, који је такође покушао да избјегне одлазак у затвор. Он је у јуну ухапшен приликом покушаја илегалног преласка границе БиХ са Србијом на путу ка поновном одласку у Сирију. Мешић је такође био на слободи и чекао позив на одслужење трогодишње затворске казне.

Притвор није био одређен ни осталој четворици чланова исте групе, а Суд БиХ упутио им је позиве за издржавање казни тек након хапшења Мешића, па су се иза решетака нашли крајем јуна и почетком јула, иако су сви осуђени 7. априла.

Капић, којем се посљедњем изгубио траг, ухапшен је у полицијској акцији "Дамаск" 2014. године заједно са Мешићем и још шест чланова његове групе. Тужилаштво БиХ против њих је подигло оптужницу због чланства у организованој терористичкој групи и боравка на ратиштима у Сирији и Ираку. Цијела група осуђена је због организовања терористичке групе.

Саговорник "Гласа Српске" каже да је Капић рођен 7. јуна 1980. године у Бањалуци, а настањен у Зеници и да је припадник вехабијског покрета.

- Посјећивао је месџид у улици Травничка у Зеници и месџид у мјесту Страњани. Отпутовао је у џихад у Сирију 12. јула 2013. године редовном авио-линијом на релацији Сарајево - Истанбул. У истом авиону с њим су били Бегзад Спахић и Сенад Касуповић, те словеначки конвертити Рок Жавби и Боштјан Скубић - каже наш извор.

Додао је да је њихов одлазак у Сирију организовао вехабијски вођа Хусеин Билал Боснић, који се налази на издржавању затворске казне због слања држављана БиХ на сиријско ратиште.

- Капић се вратио у БиХ преко Србије 26. августа 2013. године. Касније је изражавао незадовољство лошим стањем међу "браћом" у Сирији. Говорио је да тамо нема никаквог реда, система ни организације - каже наш саговорник.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да је разочаран бјекством осуђених за тероризам и да је то скандалозно за правосуђе БиХ.

- То су неразумни потези. Несхватљиво је да таква лица држе на слободи и да им шаљу позиве на такав начин. Апсолутно смо сви свјесни да су они људи који могу да направе ново кривично дјело тероризма и да наставе с оним што су започели прије пресуде. Они су заиста пријетња по националну безбједност БиХ - каже Мектић и додаје да овакви пропусти правосуђа никако не би били толерисани у случају да функционишу систем и држава.

Муфтић и Коштић

Интерпол је на захтјев правосудних органа БиХ расписао потјерницу за Едином Муфтићем (42) из Градачца због организовања терористичке групе и тероризма.

- Муфтић је рођен у Градачцу. У мају 2014. године напустио је школовање у Египту и отишао у Сирију - каже наш саговорник близак безбједносним структурама.

Суд БиХ замијенио је јуче Сенаду Коштићу, који је осуђен на годину затвора због покушаја придруживања страним паравојним формацијама у Сирији затворску казну за новчани износ 36.000 КМ. Коштић је платио казну и одмах се нашао на слободи.

Група осуђена 7. априла

- Мирза Капић, 1 година и 10 мјесеци затвора, у бјекству

- Адем Карамуја, 2 године затвора, у бјекству

- Енес Мешић, 3 године затвора, ухапшен 13. јуна и одведен на одслужење казне

- Ибро Делић, 1 година и 11 мјесеци затвора, 3. јула упућен на издржавање казне

- Јасмин Јашаревић, 1 година и 4 мјесеца затвора, на издржавању казне од 30. јуна

- Салко Имамовић, 1 година и 4 мјесеца затвора, у затвору од 4. јула

- Самир Хаџалић, 1 година затвора, на издржавању казне од 6. јула

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана