Тужиоци годишње дизали 14 оптужница

Ведрана Кулага
Тужиоци годишње дизали 14 оптужница

Бањалука - Специјално тужилаштво РС подигло је за девет година рада 126 оптужница против 281 особе за разна кривична дјела, показује извјештај о његовом раду.

У извјештају о раду Специјалног тужилаштва, који је стигао у Народну скупштину РС, обухваћен је период од оснивања у октобру 2006. до 23. септембра ове године. Специјално тужилаштво, које је основано с циљем да истражује најтеже и највеће случајеве криминала, у просјеку је годишње подизало 14 оптужница. Ипак, број оптужница је варирао, па је 2013. подигнуто 24, а годину касније свега једна. У извјештају је истакнуто да је на основу њихових оптужница правоснажно осуђено 179 лица на укупне казне од 495 година и мјесец затвора. Условно је осуђено 12 лица, новчана казна као главна или споредна изречена је за 41 лице у укупном износу од 276.000 марака, а ослобођено је 29 особа. Судови су на основу оптужница Специјалног тужилаштва у 87,92 одсто случајева изрицали осуђујуће, а у 12,08 одсто ослобађајуће пресуде. Специјално тужилаштво се похвалило да је на основу пресуда одузиман новац, акције, возила, авион и друга опрема у укупној вриједности од око 15 милиона марака.

- То је изузетно висока успјешност у процесуирању кривичних дјела организованог криминала и коруптивних кривичних дјела и превазилази просјек не само у РС него и у БиХ - оцијенио је главни специјални тужилац Миодраг Бајић.

Подаци из извјештаја, оцијенио је Бајић, показују да су радили веома озбиљно и професионално.

- Ипак, треба уложити још много напора, али и радити на промјени Закона о сузбијању организованог и најтежих облика привредног криминала да би јасно била прописана кривична дјела за која је надлежно Специјално тужилаштво. Тиме би било избјегнуто манипулисање у јавности о томе да ли је неко кривично дјело из надлежности овог тужилаштва или не - нагласио је Бајић.

Народна скупштина требало би на захтјев Министарства правде РС да разматра извјештај о раду Специјалног тужилаштва на сједници заказаној за 20. октобар. Члан скупштинског Одбора за политички систем, правосуђе и управу Миланко Михајлица оцијенио је да Специјално тужилаштво није оправдало очекивања и да треба да буде укинуто. Михајлица је нагласио да за то постоји више разлога, а да ће аргументе изнијети у скупштинској расправи.

- То што они инсистирају на томе да је већина оптужница потврђена не значи да су се бавили озбиљним истрагама и предметима - рекао је Михајлица и додао да су чак и предсједник РС Милорад Додик и владајуће странке тврдили да Специјално тужилаштво није урадило посао због којег је формирано.

Капацитети

Миодраг Бајић је оцијенио да је потребно и ојачати капацитете Специјалног тужилаштва и запослити више тужилаца, истражилаца и других лица која раде на откривању и гоњењу починилаца најтежих кривичних дјела. Осим тога, како је навео, потребно је ојачати капацитете у смислу материјалне и техничке опремљености. У Специјалном тужилаштву лани је радило пет тужилаца, десет тужилачких истражилаца, пет стручних сарадника и 21 особа као административно особље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана