Тужилаштво тражи притвор за Тинтора, одбрана мјере забране

Срна
Тужилаштво тражи притвор за Тинтора, одбрана мјере забране

Сарајево - Тужилаштво БиХ предложило је Суду БиХ одређивање притвора за Јована Тинтора, због сумње да је починио кривично дјело злочин против човјечности, а одбрана је предложила одређивање најстрожих мјера забране уз свакодневну полицијску контролу.


Тужилац Адис Нуспахић навео је у образложењу приједлога да постоји опасност од сакривање доказа, а посебно опасност од бјекства осумњиченог, који има и држављанство Србије.

Нуспахић сматра да Тинтор само одређивањем притвора може присуствовати судском поступку.

Он је навео да искази 25 свједока потврђују да је Тинтор био пресједник Кризног штаба некадашње српске општине Вогошћа и да је био командант Територијалне одбране у Вогошћи.

Нуспахић је истакао да је запријећена казна за ово кривично дјело за које се терети 10 и више година затвора.

Одбрана сматра да из достављених доказа не постоје основане сумње за почињење кривичног дјела које се Тинтору стављају на терет.

Бранилац Нина Кисић навела је да више наредби Кризног штаба српске општине Вогошћа Тинтор није поптписао, већ неко у његово име.

То је један од доказа, каже она, који доводе у сумњу приједлог за притвор у тачки 1, односно опасности од сакривања доказа.

За наводе у оптужници који га повезују са гранатирањем цивилних насеља Кисићева је рекла да Тужилаштво није приложило доказ на који начин је осумњичени у томе учествовао, те да није приложена спецификација напада на села на подручју Вогошће.

Кисићева је предложила одређивање најстрожих мјера забране уз свакодневну полицијску контролу.

Суд БиХ ће донијети одлуку у законском року.

Тинтор је ухапшен на граничном прелазу Рача у понедјељак, 8. фебруара, на основу потјернице коју је за њим расписало правосуђе БиХ 1999. године, с обзиром да се осумњичени налазио на територији Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана