Тужилаштво БиХ тражи смјену Зупца

Г. М.
Тужилаштво БиХ тражи смјену Зупца

Сарајево - Тужилаштво БиХ затражило је од Министарства безбједности БиХ покретање процедуре за смјену директора Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) Горана Зупца и да му се онемогући приступ тајним подацима.

Тужилац Мирослав Марковић навео је у допису Министарству безбједности да је информацију о отварању истраге против Зупца доставио и Независном одбору Парламента БиХ и замјенику директора SIPA, али да они нису поступили у складу са законом и нису затражили смјену или суспензију Зупца.

Помоћник министра безбједности БиХ Младен Ћавар је рекао да Зупцу није забрањен приступ тајним подацима, али да се спроводе радње по захтјеву Марковића да то буде учињено.

- Министарство је упутило допис SIPA и Независном одбору, у којем се од њих тражи да у року од три дана доставе ставове о подизању оптужнице против Зупца и о захтјеву да му буде онемогућен приступ тајним подацима - рекао је Ћавар.

Предсједавајући Независног одбора Жико Крунић је казао да у раду тог тијела није било никаквих пропуста приликом разматрања случаја "Зубац" и да ће одбор утврдити да ли је било пропуста и чији су приликом обезбјеђивања зграде Предсједништва БиХ у насилним демонстрацијама 7. фебруара.

Тужилаштво је подигло оптужницу против Зупца, којом га терети да није ангажовао специјалну јединицу током насилних демонстрација у којима је запаљена зграда Предсједништва. Ангажман специјалаца може да затражи само Тужилаштво БиХ, али такав налог тог дана није стигао у SIPA.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана