Тужилаштво БиХ још чека закључке

Ж. Д.
Тужилаштво БиХ још чека закључке

Сарајево - Тужилаштво БиХ још није донијело одлуку да ли ће поступити у складу са закључцима Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ којима му је наложено да Организацији за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) одобри приступ предметима ратних злочина како би била обављена независна анализа рада те правосудне институције.

- Када добијемо писмени отправак закључака ВСТС-а, заказаћемо ванредну сједницу колегијума тужилаца на којој ће бити донесена коначна одлука - истакли су у Тужилаштву.

"Глас Српске" је прошле седмице први објавио да је колегијум тужилаца Тужилаштва БиХ одбио захтјев ОЕБС-а за приступ предметима ратних злочина. Тужилаштво је истакло да би тиме били прекршени основни принципи повјерљивости и непристрасности поступка односно права на правично суђење који би утицали на интегритет предмета као и чињеницу да би то представљало кршење права свједока и осумњичених особа. Мисија ОЕБС-а је претходно обавијестила Тужилаштво да је ангажован искусни правник Џоана Корнер да обави независну анализу. ВСТС је закључио да Тужилаштво БиХ треба да омогући приступ истичући да је захтјев ОЕБС-а у складу са Дејтонским споразумом и са мишљењем ВСТС-а од 14. новембра 2006. године.

Замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Азију Хојт Брајан Ји истакао је јуче да САД подржава владавину права у БиХ и да ОЕБС има улогу у томе нудећи техничке савјете и материјалну подршку правосудном систему.

- Надам се да ће правосудне институције у БиХ учинити све што могу да раде са ОЕБС-ом да би искористили стручност и ресурсе које он нуди. Не тражимо кршење закона нити изузетке - истакао је Ји.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана