Турска изручила терористу БиХ, борио се у Сирији и Ираку

Танјуг
Турска изручила терористу БиХ, борио се у Сирији и Ираку

САРАЈЕВО - Турска је данас Босни и Херцеговини изручила држављанина те земље Јахју Вуковића који је осумњичен за припадност Исламској држави за коју је ратовао у Сирији и Ираку, потврђено је из седишта Тужилаштвства БиХ у Сарајеву.

Вуковић је предат полицајцима у БиХ на сарајевском аеродрому.

Лоциран је и ухапшен у Турској гдје се скривао након пораза Исламске државе прошле године за коју се борио откако је 2014. илегално отпутовао у Сирију.

Бивши припадник тзв. Исламске државе Јахја Вуковић, рођен је 1999. у Бихаћу, пише портал Кликс, а сумњичи се да је 2014. отпутовао у Сирију гдје се прикључио Ал Нусри.

Истрагом је утврђено како је он тамо постао припадник организације Фронта ал-Нусра и прикључио се јединици под називом Хатаб. Учествовао је у нападима на цивилно становништво, убијањима, противправним заточењима и другим терористичким активностима.

Тужилаштво БиХ Вуковића сада терети за казнено дјело организовања терористичке групе. Медији су раније објавили да су у Сирији била и двојица Вуковићеве браће, као и њихова мајка.

Портал Индјекс подсјећа да је, према подацима полицијских агенција у БиХ, најмање 300 особа из те земље отишло је у Сирију и Ирак током владавине Исламске државе.

Процијена је да их је најмање 50 тамо погинуло, а у координацији с властима САД договорена је репатријација оних који су заробљени и смјештени у затворе и логоре под надзором курдских снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана