Турска и Египат нова тржишта за бх. оружје

nezavisne.com
Турска и Египат нова тржишта за бх. оружје

​Бањалука, Сарајево - Турска и Египат нова су велика тржишта за извоз оружја из БиХ, гдје се вриједност извоза за девет мјесеци 2018. збирно учетворостручила у односу на исти период прошле године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у Турску је извезено оружја и муниције у вриједности од 23,64 милиона КМ, што је знатно више од 7,68 милиона КМ, колико је извезено у истом периоду 2017. године, а што је ову земљу ставило на друго мјесто по вриједности извоза из БиХ. У Египат је остварен извоз нешто већи од девет милиона марака, или чак 43 пута више него 2017, када је извоз у ову земљу износио скромних 206.931 КМ.

Генерално гледано, Саудијска Арабија и даље је главни партнер када су резултати намјенске индустрије у питању с извозом од 35,66 милиона КМ на деветомјесечном нивоу, што је издваја далеко испред других.

Највећи пад забиљежен је у трговини са Сједињеним Америчким Државама, гдје је извоз са 21,31 милиона КМ у прошлој години пао на 10,36 милиона КМ, што значи више него дупло.

У групацији намјенске индустрије при Спољнотрговинској комори БиХ кажу како су задовољни овогодишњим резултатима када је извоз у питању. Адела Вукотић-Терек, секретар групације, каже како је свако тржиште важно, али да треба имати у виду да сваки извоз на ново тржиште подразумијева и бројне предуслове, односно дозволе за извоз у складу са геополитичким збивањима и положајем наше земље у односу на њих.

“Проблеми при извозу ове индустријске гране се углавном односе на административне препреке, попут високих трошкова пратње припадника полиције код превоза оружја и војне опреме, немогућности прибављања повољних авансних гаранција, али ни остали проблеми који су општег карактера, попут недостатка квалификоване радне снаге, нису заобишли овај сектор. Свака испорука оружја и муниције из земље је због режима дозвола максимално контролисана од стране надлежних институција БиХ, и то према најстрожим критеријима и стандардима за које се морају обезбиједити бројна документација и одобрења. Све то захтијева новац и вријеме и показује да су наше компаније, упркос бројним сигурносним захтјевима, способне да остваре добре пословне резултате”, казала нам је Вукотић-Терекова.

Према подацима Коморе, укупан извоз за осам мјесеци ове године износио је 112,47 милиона КМ, што је поредећи с истим периодом прошле године више за 11,18 одсто, када је износио 101,15 милиона КМ. У задњих десет година намјенска индустрија БиХ биљежи двоцифрене стопе раста извоза.

Нермин Џиндић, федерални министар енергије, рударства и индустрије, рекао је на крају свог мандата да је задовољан оствареним резултатима у области намјенске индустрије. Према његовим ријечима, бројне компаније у намјенској индустрији биле су на издисају, долазило је до штрајкова, радници су били без плата, а данас оне остварују добит.

“Сву добит Влада ФБиХ је реинвестирала у нове линије, опрему, обнављање старих капацитета. Испоруке и плате сада иду на вријеме”, додао је он.

Резултат намјенске индустрије БиХ првенствено се могу посматрати кроз предузећа у Федерацији БиХ, с обзиром на то да она у Републици Српској имају бројне потешкоће у свом раду.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства у Влади РС, казао је недавно како је предузећима намјенске индустрије у РС дата велика подршка, прије свега “Орлу” из Бијељине и “Космосу” из Бањалуке.

“'Орао' тек чека свијетла будућност када окончамо процес стицања лиценце за ремонт хеликоптерских мотора, а њихова амбиција је да добију и лиценцу за ремонт авио-мотора МиГ-ова”. казао је Ђокић.

Предузеће “Технички ремонт” из Братунца једно је од ријетких које је стало на своје ноге, с тим да је приватизовано прије неколико година. Они су свог стратешког партнера пронашли у Намибији, у коју је за девет мјесеци ове године забиљежен извоз нешто већи од милион марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана