Турковићева покушала да злоупотријеби младе из Дервенте

Ведрана Кулага
Турковићева покушала да злоупотријеби младе из Дервенте

Дервента - Чланови Културно-умјетничког друштва младих (КУДМ) “Босиљак” из Дервенте спријечени су да представе традицију својих крајева кроз игре и пјесме у далеком Катару јер је амбасадорка БиХ у тој земљи Бисера Турковић инсистирала да увеличају прославу 1. марта - Дана независности БиХ, који Република Српска не признаје.

Дервентски фолклораши су, наиме, још прошле године добили позивно писмо за учешће на Фестивалу интеркултуралног дијалога и културних различитости, у организацији Фондације културе Катара и УНЕСКО-а, које су и прихватили. Све припреме и разговори су, како тврде одговорни у “Босиљку”, протекли у најбољем реду, те су јуче ујутро требали да одлете у Доху, гдје су тамошњој публици требало да се представе играма и пјесмама из околине Дервенте и других крајева. Планове им је, кажу, срушила Турковићева, која је тражила од њих да буду дио обиљежавања спорног празника.

- Нигдје у позивном писму ни у разговорима са организаторима се није помињао никакав наступ у оквиру обиљежавања Дана независности БиХ. Планирана су била два наступа у Дохи, у оквиру фестивала, са осталим фолклорним ансамблима, али прије неколико дана дописом нам се обратила амбасадорка, навела да им је драго што долазимо и да жели да наш програм буде у оквиру обиљежавања 1. марта - Дана независности БиХ. На то смо им одговорили да нисмо никакво политичко друштво и да не идемо у Катар да бисмо обиљежавали неке политичке датуме, већ идемо на фестивал културних различитости, гдје  треба да се поштују пропозиције организатора и гдје имамо планиране наступе на фестивалу коју нема везе са обиљежавањем Дана независности и да ми то, једноставно, не можемо да прихватимо - рекла је секретар “Босиљка” Стана Наградић.

Послије тога је, каже, кренула офанзива, односно борба амбасадорке да млади фолклораши уопште не дођу у Катар.

- Уз сву борбу, прије свега организатора, уложили смо максималне напоре да се то доведе у нормалну ситуацију и да све тече како је договорено, јер су и авионске карте купљене, све је то велики трошак за организаторе јер су они то покривали, али наредба Турковићеве да нам се забрани учешће на фестивалу била је изричита. Организатор је хтио да испоштује нас, као друштво, па су нам и понудили да дођемо и да нам организују самостални концерт у Дохи у једној сали за њихове грађане. Ми смо размишљали и разговарали и на крају одлучили да не желимо ићи у Катар - рекла је Наградићева и додала да су имали писмо подршке од Министарства иностраних послова БиХ, а требало је да оде и писмо подршке из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Наградићева је подвукла да је “Босиљак” друштво које је посвећено искључиво заштити традиције и културе српског народа у БиХ.

Без одговора

Са Турковићевом, која је блиска СДА и која има дугогодишње дипломатско искуство на многим адресама, јуче нисмо успјели да ступимо у контакт. У Амбасади БиХ у Катару нико није одговарао на телефонске позиве, а до закључења овог броја “Гласа Српске” нису стигли ни одговори на питања која су им прослијеђена на и-мејл адресу која је наведена на страници Министарства иностраних послова БиХ.

На телефонске позиве није одговарао ни министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана