Турковићева гура кћерку на позицију у УН

Александар Стојановић
Турковићева гура кћерку на позицију у УН

БАЊАЛУКА – Кандидат БиХ за члана Канцеларије за борбу против тероризма при Уједињеним нацијама (УНОЦТ) је Семра Турковић-Хрле, кћерка министарке иностраних послова Бисере Турковић, сазнаје “Глас Српске”.

О кампањи за учлањење БиХ у ову организацију, као ни о кандидату није упознато ни Предсједништво БиХ, али ни друге институције.

Ово је наставак скандалозног поступања Турковићеве, јер је без знања Предсједништва прво започела кампању лобирања за учлањење БиХ у УНОЦТ, када је турском колеги Мевлуту Чавушоглуу послала писмо у којем га позива да помогне БиХ да приступи организацији, о чему је наш лист детаљно писао почетком децембра прошле године.

Канцеларија за борбу против тероризма основана је 2017. године, на иницијативу генералног секретара УН Антонија Гутереша. На њеном челу налази се Рус Владимир Воронков, а његов замјеник је бивши замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан.

Иако није јасно за коју функцију конкретно је БиХ поднијела кандидатуру, претпоставља се да је у питању Савјетодавни одбор који чини 21 држава чланица, међу којима је, између осталог и Турска.

Турковићева од почетка цијеле ситуације није давала одговоре Предсједништву о овом питању, а како нам је рекао добро упућен извор, сада је познато је да је кандидат за представника БиХ у УНОЦТ-у њена кћерка Селма Турковић.

- Турковићева је овај процес, као и многе друге, опет водила сама и у сопственом интересу. Предсједништво је покушало да добије одговоре, али од тога није било ништа. Недавно смо упознати да је она кандидовала своју кћерку за ову међународну функцију. Не знамо чији је кандидат, али свима је јасно из комплетне ситуације - истакао је добро обавијештен извор.

Да је Турковићева ову кампању водила у тајности и без консултација са релевантним институцијама, говори и чињеница да о кандидату у овој међународној организацији нису упознати ни Министарство безбједности БиХ, али ни министарства унутрашњих послова ентитета, која су надлежна за борбу против тероризма.

- Најнејасније остаје то шта је коначан циљ овакве кандидатуре, ако узмемо у обзир да се БиХ врло често помиње као проблематична земља у погледу борбе против тероризма. У међународне институције као што је ова требало би бити именовани најбољи кадрови, а не чланови породица или партијски службеници - рекао је извор.

Савјетница предсједавајућег Предсједништва БиХ Ана Тришић-Бабић рекла је за “Глас Српске” да она први пут чује да се БиХ кандидовала за чланство у тој међународној институцији, али и да је Турковићева као представника предложила своју кћерку.

- Затекли сте ме овом информацијом, али ако знамо да то долази од Бисере Турковић, нисам изненађена. Ми ћемо свакако још једном тражити образложење министарства и саме министарке. Ово је само још један доказ да она води дипломатију само у приватне и у сврхе своје партије. Она очигледно жели да комплетну породицу стави у дипломатске кругове, па је након сина и зета, сада одлучила запослити и кћерку - рекла је Тришић-Бабић.

Незаконито дјеловање

На приједлог делегата Душанке Мајкић, Дом народа Парламента БиХ у наредном периоду требало би да расправља о незаконитом дјеловању министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић. Као разлог за подношење иницијативе Мајкићева је навела низ незаконитих потеза Бисере Турковић, а посебно игнорисање чињенице да је за вођење спољне политике задужено Предсједништво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана