Турковић: "мали Шенген" постаје дио Берлинског процеса

Срна
Турковић: "мали Шенген" постаје дио Берлинског процеса

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић изјавила је да иницијатива "мали Шенген" постаје дио Берлинског процеса под окриљем ЕУ.

"Како би се у будућности искористила ова шанса за развој економије БиХ и унапређење међусобне сарадње у региону, те отклониле присутне дилеме и недоумице, недавни састанци одржани у оквиру Берлинског процеса доносе нову димензију у односима између региона и ЕУ", нагласила је Турковићева.

Она је појаснила да се у склопу припрема које земље учеснице обављају поводом предстојећег Самита Берлинског процеса разматра усвајање нацрта изјаве Заједничког регионалног тржишта /ЦРМ/, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Турковићева је додала да би то у пракси требало значити да ће се иницијатива "мали Шенген" инкорпорирати у ЦРМ, а самим тим и постати интегрални дио Берлинског процеса.

"Изузетно је важно да ЕУ планира, путем Берлинског процеса, ову идеју прихватити као своју, што би требало пружити додатно повјерење у ову иницијативу, а у завршници донијети бројне бенефите земљама региона и убрзати испуњавање обавеза из процеса приступања Унији", нагласила је Турковићева.

С обзиром да је на предстојећем Самиту Берлинског процеса у Софији предвиђено усвајање ове декларације /ЦРМ/ од свих учесника, она је рекла да је Министарство иницирало да Савјет министара припреми приједлог у вези са декларацијом /ЦРМ/ и достави га Предсједништву БиХ на разматрање и усвајање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана