Турковић инструише амбасадоре БиХ о нон-пејперу

Танјуг
Турковић инструише амбасадоре БиХ о нон-пејперу

САРАЈЕВО - Министарка спољних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковић свим дипломатско-конзуларним представништвима у свијету послала је инструкције како поступати са наводним нон-пејперима, уз упозорење да су дужни да што, како је навела, резолутније износе прецизне, тачне и вјеродостојне информације о земљи и њеним легитимним институцијама и процесима.

У писму, које је у посједу сарајевског портала klix, наводи се, између осталог, да је БиХ независна, међународно призната и самостална држава, чланица Уједињених народа, Савјета Европе, ОСЦЕ-а и других међународних организација, држава која је поднијела захтјев за чланство у Европској унији, као и држава партнер Сјеверноатлантског савеза (НАТО).

"Промовисање идеја о промјени граница Босне и Херцеговине супротно је демократским принципима, људским правима, релевантним одлукама и ставовима институција Европске уније. Довођење у питање територијалног интегритета Босне и Херцеговине представља најгрубље кршење не само Устава БиХ већ и њеног међународноправног статуса и позиције", навела је Турковићева.

У опширнм осврту на то шта је БиХ остварила у посљедњих 25 година, Турковић од дипломатских представника БиХ у свијету тражи да власти државе и званичнике институција у којим су акредитовани упознају о томе да свака злонамерна идеја која циљано негира континуитет БиХ у њеним међународно признатим границама угрожава огромни напредак постигнут, уз снажну међународну помоћ САД, УН, ЕУ и бројних других међународних организација.

"Овакво дјеловање уједно не доприноси ни регионалној сарадњи и стабилности, не потпомаже процес помирења и атмосферу међудржавног уважавања, гдје су остварени крупни помаци, а нарочито је штетно по интересе грађана БиХ у земљи и свијету", навела је, између осталог Турковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана