Три опасне организације из БиХ на црној листи УН

Горан Маунага
Три опасне организације из БиХ на црној листи УН

Бањалука - Три исламистичке организације које имају канцеларије у БиХ "Ал-Фуркан", "Ал-Харамеин" и "Тајбах интернешенел - Босниа офис" налазе се на консолидованој "црној листи" Савјета безбједности Уједињених нација.

На листи сачињеној на 148 страна налазе се подаци о појединцима и организацијама који су повезани са најопаснијим свјетским терористичким организацијама Исламска држава и "Ал-Каида".

За организацију "Ал-Фуркан" наведено је неколико назива које користи с циљем прикривања функционисања међу којима су "Џемилијати Фуркан" и "Сират", као и адресе у БиХ на којима се налази.

- "Ал-Фуркан" је у Сарајеву на адресама Младих муслимана 30А и Мухамеда Хаџијахића 42, у Зеници у Штросмајеровој улици 53, 70 и 72, а у Завидовићима у улици Златних љиљана. Организација је регистрована 1997. године као Удружење грађана за подршку и сузбијање лажи - пише у консолидованој листи уз подсјећање да је "Ал-Фуркан" забрањен одлуком Министарства правде ФБиХ од новембра 2002. године.

За исламску фондацију "Ал-Харамеин" пише да се у Сарајеву налази на адресама Хасиба Бранковића 2А и у Бихаћкој улици 14, у Травнику на адреси Потур махала 64, а у Зеници на непознатој адреси.

- Одлуком Министарства правде ФБиХ та организација требало је да престане с радом 2004. године. Просторије и хуманитарне активности пребачени су на нови ентитет под називом "Срећна будућност" - наведено је у документу.

За организацију "Тајбах интернешенел - Босниа офис" истакнуто је да се налази у Сарајеву у улици Авде Смајловића 6, а у Високом на адресама Табханска улица 26 и Велика улица 3.

- Од 2002. до 2004. године "Тајбах" користи просторије у Дому културе у Хаџићима. Организација је званично регистрована у БиХ као грана "Тајбах међународног удружења подршке". Министарство правде ФБиХ 2003. године донијело је одлуку о престанку рада те организације - наведено је у листи.

Безбједњаци наглашавају да ове организације и даље раде иако им је дјеловање званично забрањено. Како би то прикрили користе друге називе. Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић наглашава да је јавна тајна да у ФБиХ годинама функционишу забрањене исламистичке организације.

- То чине под кринком хуманитарног дјеловања. Послије забране њиховог рада оне промијене име и наставе да раде исти посао због којег су забрањене, а он је повезан са тероризмом. Таквих организација је у БиХ прилично већи број од оног који је евидентиран на најновијој листи УН - каже Ћеранић.

На листи УН је и вехабијски вођа Нусрет Имамовић, који се налази на сиријском ратишту.

Лионел Димон

На црној листи Савјета безбједности УН је и Лионел Димон, који је 1999. године побјегао из сарајевског затвора, а за којег су медији писали да је најопаснији криминалац и терориста који је икад боравио у БиХ.

- Рођен је 21. јануара 1971. године у Француској. Користи и имена Жак Бружере, Абу Хамза, Ди Карло Антонио, Мерлин Оливер Кристијан Рене, Арфауни Имад Бен Јусет Хамза, Абу Хамза и Арфауни Имад. У притвору у Француској био је у мају 2004, а 2007. године осуђен на 25 година затвора - наведено је на листи.

Организације на листи Савјета безбједности УН

- "Ал-Фуркан"

- "Ал-Харамеин"

-"Тајбах интернешенел - Босниа офис"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана