Три болнице дужне 113 милиона марака

Драгана Орловић
Три болнице дужне 113 милиона марака

Бањалука - Здравствене установе у Републици Српској из године у годину све више кубуре са дуговима према Пореској управи РС, што показује податак да је многима од њих и у овој години тај дуг порастао за неколико милиона марака.

Клинички центри и болнице први су на листи највећих дужника у чак шест од укупно седам подручних центара Пореске управе Републике Српске. 

Највише су дужни Универзитетски клинички центар РС (УКЦ РС), Болница Источно Сарајево и Болница “Свети апостол Лука” Добој. Ове три установе заједно дугују чак 113 милиона марака Пореској управи РС.

Министарство здравља и социјалне заштите РС је у стотину дана мандата новог сазива Владе, између осталог, припремило Акциони план за осигурање одрживости здравственог система, чија ће реализација бити приоритет и у овој години.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић наглашава да је циљ овог прилично обимног плана дефинисаног до 2022. године успостављање финансијски одрживог здравственог система, који ефикаснијим пружањем заштите побољшава здравље становништва и омогућава бољу радну продуктивност.

Истиче да овај акциони план има шест приоритетних мјера и јасну структуру дуговања установа и моделе њиховог измирења будући да, како је навео, дуговања захтијевају различите начине рјешавања.

- Сљедеће питање је финансијска одрживост и нормално пословање здравствених установа, што ће у појединим случајевима подразумијевати и реорганизацију. То с аспекта организације болничког сектора подразумијева планирање плана мреже, који подразумијева какве ће услуге болница да пружа, а не гдје ће се објекат налазити - навео је Шеранић.

Шеранић је рекао да ће овај акциони план бити реализован не само у оквиру тимова у том министарству, већ и са партнерима попут Пореске управе РС, локалних заједница, Фонда здравственог осигурања јер стабилизација здравства није само питање унутар тог система.

- Имали смо низ разговора са директорима здравствених установа, Пореске управе, са Министарством финансија, Министарством управе и локалне самоуправе - навео је Шеранић.

Додао је да су препознали проблеме које министарство хоће да рјешава са свим партнерским организацијама.

- Нажалост, неки од проблема не могу бити ријешени у дан или два, потребно је вријеме. Све што будемо пројектовали у идућем периоду гледаћемо да поткријепимо адекватним доказима да бисмо донијели што бољу одлуку - рекао је Шеранић.

  Највећи дужници

УСТАНОВЕ       ДУГ (у милионима КМ)

Универзитетски клинички центар РС - 57,5

Болница Источно Сарајево - 30

Болница “Свети апостол Лука” Добој - 25,5

Универзитетска болница Фоча - 20,6

Болница “Свети врачеви” Бијељина - 11,3

Болница Градишка - 10,5

Болница “Др Младен Стојановић” Приједор - 5,6

Дом здравља Бањалука - 1,8

Болница Зворник - 1,7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана