Трећина посланика преспавала сједнице

Ведрана Кулага
Трећина посланика преспавала сједнице

Бањалука - Скоро трећина посланика у Народној скупштини РС за девет мјесеци није поставила ниједно посланичко питање, нити су покренули било какву иницијативу, а за ћутање је сваки од њих у џеп ставио више од 10.000 марака.

Показао је то мониторинг рада посланика у првих девет мјесеци ове године који су обавили Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ). Глас народа заступају 83 посланика, а од почетка године до краја септембра кроз посланичке клупе прошло их је 87, јер су појединци добијали друге позиције у власти, а на њихова мјеста долазили други. У том периоду је одржано 37 засједања на којима је покренуто 175 питања и иницијатива. Без иједног питања и иницијативе било је 26 посланика међу којима је 20 све вријеме сједило у посланичким клупама. Међу њима је девет посланика СНСД-а, који има и најбројнији клуб те пет из СДС-а који је друга странка по снази у парламенту РС.

С друге стране, највише посланичких питања и иницијатива поставио је и покренуо Вукота Говедарица из СДС-а - 15, а слиједе његов страначки колега Маринко Божовић са 11, Мирослав Брчкало и Бранислав Бореновић из ПДП-а са девет, односно осам.

На сједницама парламента РС дискутовано је о више од 100 мјера, а без ријечи је било 11 трибуна, док их је исто толико дискутовало само о једној од мјера.

Консултант ЦЦИ за мониторинг рада парламента РС Жељко Нинковић је казао да је активност посланика била на уједначеном нивоу и у претходним сазивима, али да постоји тенденција да буде проширен круг људи који учествују у расправи.

- Раније је био профилисан одређен број посланика који су држали главну ријеч, а сада је мало шири круг оних који су заинтересовани за рад. То је помак и показује да је повећан ниво одговорности према обавезама у раду - рекао је Нинковић и додао да ЦЦИ не оцјењује било чији рад, него презентује јавности налазе мониторинга.

Политиколог Владе Симовић каже да су посланици дужни да раде и да се од њих очекује да се максимално посвете свом послу, али признаје да има и оних који само сједе у посланичким клупама и представљају гласачку машинерију.

- Посланичка одговорност је изузетно велика. Доносе законе који се тичу свих нас и њихова неукљученост за нешто за шта су добили легитимитет од грађана је више од неодговорности и политичке неозбиљности која треба да буде санкционисана од стране грађана на идућим изборима - закључио је Симовић.

Из буџета РС је за девет мјесеци за плате посланика дато 1,8 милиона КМ. Плата оних који су засновали радни однос у Народној скупштини је 2.550 КМ, а уз минули рад и остале накнаде зараде и 3.000 марака. Они који нису у сталном радном односу у парламенту имају право на паушал који износи 1.785 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана