Транспорт из Вучјака до Сарајева тајна операција

Ведрана Кулага
Транспорт из Вучјака до Сарајева тајна операција

Бихаћ - Мигранти из привременог кампа Вучјак код Бихаћа требало би сутра да буду пресељени у прихватне центре у околини Сарајева, а њихов премјештај ће, због безбједносних разлога, бити тајан.

Неколико стотина миграната је, према ранијим најавама, требало још данас да крене према Сарајеву на основу договора министра безбједности БиХ у техничком мандату Драгана Мектића и премијера Унско-санског кантона Мустафе Ружнића, али до тога није дошло.

Мектић није одговарао на телефонске позиве, а Ружнић је на данашњој конференцији за медије потврдио да је договорен план измјештања миграната изван тог кантона у постојеће центре у БиХ. Измјештање ће ићи у два правца. Први је измјештање миграната из Вучјака и други дио је измјештање вишка миграната из "Бире" и других центара у кантону.

Мигранти ће, како је то најављено, привремено бити пребачени у "Ушивак" јер касарна "Блажуј", која је нова локација упркос противљењу мјештана, још није санирана. Уколико не буду могли сви бити смјештени у "Блажуј", постоји идеја да се један дио њих пребаци у Салаковац.

Ружнић је позвао новинаре да не прате кретање миграната када крену из Вучјака, из безбједносних разлога и додао да је велики дио припремних радњи завршен, да је данашњи дан кључан, а сриједа је "резервисана" за завршну фазу.

- Овакав распоред смо договорили јер нам је толико потребно времена да се припремимо и технички и из безбједносних разлога - казао је Ружнић и нагласио да медији неће добити информацију у вези са сатницом измјештања мигранта, те да ће, када заврше са измјештањем, поново организовати конференцију за новинаре.

Шеф Мисије Међународне организације за миграције (ИОМ) Петер ван дер Ауверерт рекао је да је затварање Вучјака први корак ка смањивању притиска на УСК. Нова локација, односно касарна "Блажуј" код Сарајева, биће спремна за неколико седмица.

- Касарна се мора обезбиједити. Било би боље да смо је добили у јуну или јулу, имали бисмо више времена, али сада имамо конкретно рјешење које ће омогућити грађанима Бихаћа да се растерети ситуација - навео је он и додао да је из ЕУ од прољећа прошле године до сада стигло око 40 милиона евра, од чега је 92 одсто новца потрошено на хуманитарну помоћ.

Не желећи да говори пуно о платама у ИОМ-у, одговорио је на питање шта ће бити са мигрантима који се врате у Бихаћ да би прелазили границу.

- Нећемо превозити мигранте сваки дан из Бихаћа у Блажуј, али ћемо морати направити неки систем, можда једном или два пута седмично када ће се мигранти који се тамо затекну поново пребацивати назад. Не можемо свакодневно, то би пуно коштало - казао је шеф Мисије ИОМ-а.

Фокус ће, како је најавио, бити на мигрантима који буду пребацивани из Вучјака само привремено у "Ушивак", док се "Блажуј" не отвори. Ако не буду сви могли да стану у "Блажуј", могуће је да буду одвезени у Салаковац.

Мигранти, с друге стране, данима одбијају сваку идеју њиховог удаљавања од Вучјака јер желе само у ЕУ, а не враћати у унутрашњост БиХ. Раније је најављено да ће измјештања из Вучјака, гдје се налази око 600 миграната, пратити јаке полицијске снаге које и даље, оне које пронађу изван кампова, враћају у Вучјак.

Новац

Мустафа Ружнић је, одговарајући на питање колико је УСК добио новца за вријеме мигрантске кризе и да ли су јавне институције на платном списку Међународне организације за миграције (ИОМ), рекао да новац никад није дошао ни на један рачун БиХ, ни на федерални, кантонални или други ниво.

- Све је то било по пројектима. Оно што смо ми, као Влада кантона, подршке добили је подршка према МУП-у када су у питању возила и Министарство здравства је добило једно возило. Дакле, кроз пројекте да, јесмо добили, али новца од ИОМ-а не - казао је кантонални премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана