Transport iz Vučjaka do Sarajeva tajna operacija

Vedrana Kulaga
Transport iz Vučjaka do Sarajeva tajna operacija

Bihać - Migranti iz privremenog kampa Vučjak kod Bihaća trebalo bi sutra da budu preseljeni u prihvatne centre u okolini Sarajeva, a njihov premještaj će, zbog bezbjednosnih razloga, biti tajan.

Nekoliko stotina migranata je, prema ranijim najavama, trebalo još danas da krene prema Sarajevu na osnovu dogovora ministra bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, ali do toga nije došlo.

Mektić nije odgovarao na telefonske pozive, a Ružnić je na današnjoj konferenciji za medije potvrdio da je dogovoren plan izmještanja migranata izvan tog kantona u postojeće centre u BiH. Izmještanje će ići u dva pravca. Prvi je izmještanje migranata iz Vučjaka i drugi dio je izmještanje viška migranata iz "Bire" i drugih centara u kantonu.

Migranti će, kako je to najavljeno, privremeno biti prebačeni u "Ušivak" jer kasarna "Blažuj", koja je nova lokacija uprkos protivljenju mještana, još nije sanirana. Ukoliko ne budu mogli svi biti smješteni u "Blažuj", postoji ideja da se jedan dio njih prebaci u Salakovac.

Ružnić je pozvao novinare da ne prate kretanje migranata kada krenu iz Vučjaka, iz bezbjednosnih razloga i dodao da je veliki dio pripremnih radnji završen, da je današnji dan ključan, a srijeda je "rezervisana" za završnu fazu.

- Ovakav raspored smo dogovorili jer nam je toliko potrebno vremena da se pripremimo i tehnički i iz bezbjednosnih razloga - kazao je Ružnić i naglasio da mediji neće dobiti informaciju u vezi sa satnicom izmještanja migranta, te da će, kada završe sa izmještanjem, ponovo organizovati konferenciju za novinare.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter van der Auverert rekao je da je zatvaranje Vučjaka prvi korak ka smanjivanju pritiska na USK. Nova lokacija, odnosno kasarna "Blažuj" kod Sarajeva, biće spremna za nekoliko sedmica.

- Kasarna se mora obezbijediti. Bilo bi bolje da smo je dobili u junu ili julu, imali bismo više vremena, ali sada imamo konkretno rješenje koje će omogućiti građanima Bihaća da se rastereti situacija - naveo je on i dodao da je iz EU od proljeća prošle godine do sada stiglo oko 40 miliona evra, od čega je 92 odsto novca potrošeno na humanitarnu pomoć.

Ne želeći da govori puno o platama u IOM-u, odgovorio je na pitanje šta će biti sa migrantima koji se vrate u Bihać da bi prelazili granicu.

- Nećemo prevoziti migrante svaki dan iz Bihaća u Blažuj, ali ćemo morati napraviti neki sistem, možda jednom ili dva puta sedmično kada će se migranti koji se tamo zateknu ponovo prebacivati nazad. Ne možemo svakodnevno, to bi puno koštalo - kazao je šef Misije IOM-a.

Fokus će, kako je najavio, biti na migrantima koji budu prebacivani iz Vučjaka samo privremeno u "Ušivak", dok se "Blažuj" ne otvori. Ako ne budu svi mogli da stanu u "Blažuj", moguće je da budu odvezeni u Salakovac.

Migranti, s druge strane, danima odbijaju svaku ideju njihovog udaljavanja od Vučjaka jer žele samo u EU, a ne vraćati u unutrašnjost BiH. Ranije je najavljeno da će izmještanja iz Vučjaka, gdje se nalazi oko 600 migranata, pratiti jake policijske snage koje i dalje, one koje pronađu izvan kampova, vraćaju u Vučjak.

Novac

Mustafa Ružnić je, odgovarajući na pitanje koliko je USK dobio novca za vrijeme migrantske krize i da li su javne institucije na platnom spisku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), rekao da novac nikad nije došao ni na jedan račun BiH, ni na federalni, kantonalni ili drugi nivo.

- Sve je to bilo po projektima. Ono što smo mi, kao Vlada kantona, podrške dobili je podrška prema MUP-u kada su u pitanju vozila i Ministarstvo zdravstva je dobilo jedno vozilo. Dakle, kroz projekte da, jesmo dobili, ali novca od IOM-a ne - kazao je kantonalni premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana