Топић: Поигравање са градњом моста на Сави створило би правне посљедице

Срна
Топић: Поигравање са градњом моста на Сави створило би правне посљедице

Бањалука - Директор предузећа “Аутопутеви Републике Српске” Душан Топић изјавио је да су потписници уговора о изградњи моста на Сави код Градишке преузели на себе велику одговорност и обавезе, те да би било какво поигравање са тим створило одређене правне посљедице.

“Потписници су на себе сада преузели велику одговорност и сада нема назад. Свако поигравање би створило правне посљедице. Не размишљамо о томе, идемо даље”, рекао је Топић.

Он је навео да не размишља о било каквим успоравањима тог процеса, него како да се иде даље како би се све коцкице сложиле, истичући да би изградња моста могла почети већ крајем августа.

“Треба потписати уговор са надзорним органом, за шта је потребно око мјесец дана да се одради тендерска документација, а исто толико извођачу радова да крене са мобилизацијом опреме и машина”, рекао је Топић за Алтернативну телевизију.

Топић је истакао да је у питању комплексан пројекат у који су укључена три субјекта, што је разлог због чега се са овим пројектом ишло прилично успорено.

“Најважније је да смо дошли до уговора. И у даљем периоду може доћи до успоравања и компликација, али мислим да је већ сада тај пројекат жзреож и да никоме није у интересу да га успорава”, рекао је Топић.

Он је подсјетио да је Република Српска прије осам година завршила ауто-пут до моста, те је направљен гранични и царински прелаз, док Хрватска треба да заврши везну саобраћајницу од непуних девет километара.

“Имамо увјеравања хрватске стране да су већ покренули набавку и да ће у року од 30 мјесеци, колико је планирано за изградњу моста, и то бити завршено, као и гранични прелаз са њихове стране”, рекао је Топић.

Он је истакао да ће изградњом моста код Градишке практично читава кичма мреже ауто-путева коју гради Република Српска бити употпуњена и функционална и повезаће Српску са ауто-путем Београд-Загреб.

Топић наводи да је тренутно најинтерсантнија дионица која би Републику Српску спојила са Србијом преко Раче, јер су све остале дионице припремљене и скоро договорене.

Он је најавио да би до краја године могла да буде затворена финансијска конструкција за изградњу дионице ауто-пута од Раче, преко Бијељине, Брчког, до Добоја.

Топић истиче да је дионица Рача, преко Бијељине, до Брчког, дио приче и меморандума који је прије 10 дана потписан са Турском, по уговору који је ова земља потписала у Србији, те да су у току преговори са турском Владом и са турском компанијом.

"Идеја је да се уговори све од Раче до Брчког, али немамо још дефинисане услове”, рекао је Топић.

Од Добоја до Вукосавља, каже Топић, су трећа и четврта фаза Коридора “Пет це”, а од Вукосавља до Брчког је пакет од двије дионице дужине око 65 километара, за који се воде преговори са два партнера и разматрају два могућа начина финансирања.

“Ријеч је о кинеском партнеру, који је заинтересован за концесију, те о Европској инвестиционој банци и кредиту. У наредних пар седмица треба да направимо детаљну анализу шта нам је повољније и у ком правцу ћемо ићи, али већ имамо двије могућности за затварање финансијске конструкције”, рекао је Топић.

Када је ријеч о изградњи аутопута Бањалука - Приједор, Топић је навео да пројекат иде уговореним током и да ће разговори са кинеским партнером сутра бити настављени.

“У децембру је потписан концесиони уговор, који је предвидио да у наредне двије године и ми у кинески партнер испунимо обавезе. Република Српска треба да уради експропријацију земљишта, док кинески партнер треба да уради пројектну документацију”, рекао је Топић.

Он је напоменуо да се на томе интензивно ради како би се испоштовали рокови, а по истеку те двије године, када се испуне услови, слиједи друга фаза - увођење извођача у радове, који ће имати три године да их заврше.

“Након тога, слиједи концесиони период од 30 година, у којем би кинески партнер одржавао ауто-пут и управљао њиме”, рекао је Топић.

Топић је навео су процјене показале да су цијене изградње Коридора “Пет це” реалне и објективне, односно да су као у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана