Томић: Ни 80 година није било довољно да се сакрије злочин над Србима

Срна
Томић: Ни 80 година није било довољно да се сакрије злочин над Србима

ВИШЕГРАД - Српски народ опстаће на овим просторима само уколико буде јединствен и када има своју државу, поручио је данас изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, који је у Старом Броду присуствовао обиљежавању 80 година од страдања 6.000 Срба у стравичном злочину, које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића.

Томић је нагласио да 80 година није било довољно да се сакрије злочин над српским народом на овим просторима.

"Срби су народ који ће опстати на овим просторима, али само уколико будемо јединствени. То је показао Одбрамбено-отаџбински рат када нисмо били подијељени и успјели смо да спасимо Републику Српску", рекао је новинарима Томић.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић рекао је да су у информациони систем пописана прикупљена имена страдалих, међу којим и 126 беба до годину дана, затим 408 дјеце од двије до пет година, те 941 дијете од пет до 14 година.

Он каже да тај систем омогућава људима који посјећују ово стратиште било лакше да претраже имена звјерски убијених спрских цивила.

Вукотић је напоменуо да ће систем омогућити да сваки посјетилац који дође моћи да упише своје податке, који ће бити провјерени и накнадно уписани.

Милорад Ћебић, који је био очевидац великог страдања Срба у Старом Броду испричао је да је успио да пређе са друге стране Дрине и да гледа како се по пет–шест дјевојака ухвати за руке и скочи у ријеку да би се избавиле од усташких зликоваца.

"А Дрина из брда у брдо. То је прољеће било, били су велики сњегови, огромна вода је била и није било никога ко је могао да преплива. Кад су усташе стигле, није се имало куд. Тај је народ или њима под нож, или у Дрину, имао сам 13 година, све сам то гледао", присјећа се Ћебић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић указао је да се у Српској обиљежава много догађаја из Другог свјетског рата који се односе на огромно страдање Срба.

"Настојали су да Србе масовно побију и протјерају са ових простора", рекао је Милуновић и истакао да су управо овдје у Старом Броду усташе извршиле највећи масакр над 6.000 српске дјеце, жена и стараца који нису могли прећи ријеку Дрину.

Он је нагласио да је систем бивше Југославије настојао да то стави у заборав успостављањем лажног братства и јединства, а што је и показао распад бивше заједничке државе.

"Покушали су да сакрију српске жртве и често су изједаначавали и зликовца и жртву. Ово овдје су починили Хрвати у регуларним јединицама Независне Државе Хрватске /НДХ/ и муслимани који су били у њиховим јединицима или у другим ханџар-дивизијама", рекао је Милуновић новинарима.

Он је поручио да то српски народ не смије заборавити и да треба то пренијети младим генерацијама, како се таква трагедија не би поновила.

"Влада Републике Српске обиљежава 32 догађаја од значаја за Републику Српску с циљем да одамо помен жртвама и да не заборавимо зликовце који су ово починили невином српском народу", поручио је Милуновић.

Служењем парастоса невиним српским жртвама у Старом Броду и полагањем вијенаца и цвијећа, уз присуство великог броја поклоника овом мјесту, обиљежено је 80 година од страдања 6.000 Срба у стравичном злочину, које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића.

Помену за страдале присуствовали су посланици у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић и Ненад Нешић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Перо Петровић, Александар Главаш и Љубиша Крунић.

Обиљежавању су присуствовали и начелници општина Вишеград Младен Ђуревић, Рогатица Милорад Јагодић, Соколац Милован Бјелица, Ново Горажде Мила Петковић, Рудо Драгољуб Богдановић, те представник општине Источна Илиџа.

Након парастоса, у знак сјећања на старобродске жртве, код спомен-обиљежја у Старом Броду вијенац су положили Милуновић и Томић.

У ријеку Дрину цвијеће су спустиле делегације Народне скупштине Српске, посланици у парламенту БиХ и у заједничким институцијама на нивоу БиХ, представници и начелници наведених општина, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Удружење "Карађорђе" из Херцег Новог и представници невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Обиљежавање је организовао Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Током офанзиве усташке легије Јуре Францетића мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја.

У Старом Броду је у септембру 2019. године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова који симболизују збјег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана