Тешко до повратка на изгубљено тржиште

Милијана Латиновић
Тешко до повратка на изгубљено тржиште

БАЊАЛУКА - Укидање такси од 100 одсто на сировину, а потом и на производе из БиХ и Србије, које су најавиле приштинске власти, позитивно ће утицати на извоз домаће робе, а повратак на изгубљено тржиште биће велики изазов за привреднике из Српске и ФБиХ.

Након 15 мјесеци блокаде извоза домаћих производа на тамошње тржиште, премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти у четвртак је најавио да ће 15. марта укинути таксе на увоз сировина из БиХ и Србије, те да ће 1. априла укинути таксе на сву робу из ових двију земаља на период од 90 дана.

У Привредној комори Републике Српске сматрају да је много времена прошло од стављања ових окова на терет домаће привреде, те да је то тржиште у значајној мјери изгубљено.

- Иако мало, тржиште самопроглашеног Косова за нас је било веома важно јер смо на том тржишту остваривали суфицит. Позицију наших компанија заузеле су фирме из других земаља и биће веома тешко да се домаћи привредници врате на то тржиште. Свјесни смо да је у причи о таксама привреда колатерална штета политичких циљева - истакао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац каже за “Глас Српске” да ће, уколико привремене институције самопроглашеног Косова остану при најављеној одлуци о укидању такси од 100 одсто на робу из БиХ и Србије, то бити додатна шанса за привреднике из Српске и ФБиХ да наставе пласман својих производа на тамошње тржиште. Оцијенио је да је одлука о увођењу такси била политичка, те да он припада структури политичара у Српској која сматра да је признање самопроглашеног Косова и даље отворено питање и да нема њихову подршку.

- Видјећемо да ли ће доћи до имплементације тако најављене одлуке. Вјерујем у способност наших привредника да поново успоставе добре односе са партнерима на самопроглашеном Косову - рекао је Кошарац.

Секретар Асоцијације за прехрамбену индустрију при Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Мухамедагић истакла је да ће укидање такси смањити спољнотрговински дефицит БиХ те да је тржиште самопроглашеног Косова значајно за извознике из БиХ из сектора мљекарства и перадарства.

- Мљекарска индустрија и сектор перадарства прошле године изгубили су око 25 милиона КМ - истакла је Мухамедагићева.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у годинама прије увођења такси мјесечни просјек вриједности извоза на Косово износио је око 13 милиона КМ, а од увођења такси креће се око милион марака.

Коментаришући најаву Куртија да ће дјелимично укинути таксе на робу из Србије и БиХ, предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је то још једна подвала Приштине и да Курти трикове попут тог може да продаје другом, а да је он ту школу давно завршио.

- Смислио је да каже: “Ми ћемо укинути таксе на сировину”. Е, је ли? Он би да купује нашу српску пшеницу дупло јефтиније него ону из Северне Македоније и да његови пекари праве хлеб, а зашто онда неће и наш кекс, наш прашак - рекао је Вучић.

Приштинске власти су почетком новембра 2018. године повећале порез за десет одсто на сву робу из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА), њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра те године донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља.

Тачи

Предсједник привремених приштинских институција Хашим Тачи затражио је у петак од приштинске владе и премијера Аљбина Куртија да одмах и у потпуности укину таксе на српске и производе из БиХ, што је, како је рекао, и захтјев САД. Тачи је на свом “Фејсбук” профилу поручио да су таксе озбиљна препрека која кочи стратешку сарадњу и спречава долазак на Косово нових великих америчких инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана