Teško do povratka na izgubljeno tržište

Milijana Latinović
Teško do povratka na izgubljeno tržište

BANjALUKA - Ukidanje taksi od 100 odsto na sirovinu, a potom i na proizvode iz BiH i Srbije, koje su najavile prištinske vlasti, pozitivno će uticati na izvoz domaće robe, a povratak na izgubljeno tržište biće veliki izazov za privrednike iz Srpske i FBiH.

Nakon 15 mjeseci blokade izvoza domaćih proizvoda na tamošnje tržište, premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti u četvrtak je najavio da će 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina iz BiH i Srbije, te da će 1. aprila ukinuti takse na svu robu iz ovih dviju zemalja na period od 90 dana.

U Privrednoj komori Republike Srpske smatraju da je mnogo vremena prošlo od stavljanja ovih okova na teret domaće privrede, te da je to tržište u značajnoj mjeri izgubljeno.

- Iako malo, tržište samoproglašenog Kosova za nas je bilo veoma važno jer smo na tom tržištu ostvarivali suficit. Poziciju naših kompanija zauzele su firme iz drugih zemalja i biće veoma teško da se domaći privrednici vrate na to tržište. Svjesni smo da je u priči o taksama privreda kolateralna šteta političkih ciljeva - istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kaže za “Glas Srpske” da će, ukoliko privremene institucije samoproglašenog Kosova ostanu pri najavljenoj odluci o ukidanju taksi od 100 odsto na robu iz BiH i Srbije, to biti dodatna šansa za privrednike iz Srpske i FBiH da nastave plasman svojih proizvoda na tamošnje tržište. Ocijenio je da je odluka o uvođenju taksi bila politička, te da on pripada strukturi političara u Srpskoj koja smatra da je priznanje samoproglašenog Kosova i dalje otvoreno pitanje i da nema njihovu podršku.

- Vidjećemo da li će doći do implementacije tako najavljene odluke. Vjerujem u sposobnost naših privrednika da ponovo uspostave dobre odnose sa partnerima na samoproglašenom Kosovu - rekao je Košarac.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedagić istakla je da će ukidanje taksi smanjiti spoljnotrgovinski deficit BiH te da je tržište samoproglašenog Kosova značajno za izvoznike iz BiH iz sektora mljekarstva i peradarstva.

- Mljekarska industrija i sektor peradarstva prošle godine izgubili su oko 25 miliona KM - istakla je Muhamedagićeva.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u godinama prije uvođenja taksi mjesečni prosjek vrijednosti izvoza na Kosovo iznosio je oko 13 miliona KM, a od uvođenja taksi kreće se oko milion maraka.

Komentarišući najavu Kurtija da će djelimično ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je to još jedna podvala Prištine i da Kurti trikove poput tog može da prodaje drugom, a da je on tu školu davno završio.

- Smislio je da kaže: “Mi ćemo ukinuti takse na sirovinu”. E, je li? On bi da kupuje našu srpsku pšenicu duplo jeftinije nego onu iz Severne Makedonije i da njegovi pekari prave hleb, a zašto onda neće i naš keks, naš prašak - rekao je Vučić.

Prištinske vlasti su početkom novembra 2018. godine povećale porez za deset odsto na svu robu iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra te godine donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja.

Tači

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači zatražio je u petak od prištinske vlade i premijera Aljbina Kurtija da odmah i u potpunosti ukinu takse na srpske i proizvode iz BiH, što je, kako je rekao, i zahtjev SAD. Tači je na svom “Fejsbuk” profilu poručio da su takse ozbiljna prepreka koja koči stratešku saradnju i sprečava dolazak na Kosovo novih velikih američkih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana