Tегелтија: Резултати рада могу вратити повјерење у правосудни систем

Срна
Tегелтија: Резултати рада могу вратити повјерење у правосудни систем

Бањалука - У протеклих годину дана, Високи судски и тужилачки савјет БиХ настоји да унаприједи досадашњи степен развоја правосуђа у БиХ који се, упркос проведеним реформама, показао недовољним, изјавио је предсједник ВСТС Милан Тегелтија.

Тегелтија признаје да је у претходном периоду било лоших и погрешних избора носилаца правосудних функција чему је, како каже, допринио превелик утицај људског фактора.

"У процесу именовања судија и тужилаца направили смо револуционарни помак. Избор судија и тужилаца смо објективизирали скоро у цјелини, а утицај људског фактора свели на минимум. Кандидати који први пут аплицирају пролазе кроз обавезно тестирање, који чини 80 одсто укупне оцјене кандидата. И сам интервју са кандидатима води се по посебним правилима, тако да је простор за утицај људског фактора и субјективизам веома смањен", објаснио је Тегелтија.

Он сматра да су негативне оцјене јавности о раду судија и тужилаца, а посебно против носилаца правосудних функција који су третирани дисциплинским или кривичним поступцима уствари позитивне јер показује да ВСТС ради управо на унапређењу постојећег кадра.

"Правосудни систем има девијације, а ми се трудимо да кроз дисциплинске или кривичне поступке оних који су искочили из система дисциплинске одговорности, пошаљемо позитиван сигнал да радимо на сређивању стања. Већ имамо судије и тужиоце који су подвргнути кривичним поступцима, а у задње вријеме неколико судија смо разријешили те дужности.

Оно што ми радимо је успостављање критеријума на системском нивоу за идентификацију носилаца правосудних функција који не задовољавају квалитетом, или својим радом не испуњавају нужне стандарде ефикасности и непристрасности", навео је Тегелтија.

Он је истакао да се присутне девијације не могу ријешити "преко ноћи", али је изразио чврсто увјерење да ће простор за њихово присуство бити знатно смањен у наредном периоду. "Мислим да је ово добар знак који показује да нико није изузет од кривичне или дисциплинске одговорности", сматра Тегелтија.

У интервјуу за Срну Тегелтија тврди да се ВСТС, као кровна институција правосуђа, не бави политиком, нити политика на било који начин има утицај на креирање и формирање правосудног система.

"Дозвољавам могућност да унутар неких правосудних система судова и тужилаштава постоје појединци који могу подлећи неким политичким притисцима. То се не може сматрати општим трендом и општим стандардом рада правосудних институција", нагласио је он.

Тегелтија је истакао да су предмети ратних злочина, корупције и организованог криминала и тероризма у фокусу рада ВСТС-а, те да је прије свега на Тужилаштву, а онда на Суду, да их процесуирају.

"Може се рећи да тужилаштва, из много разлога, представљају 'уска грла'. Чињеница је да недостаје тог кадра, али треба отворено рећи и да има и неквалитетних тужилаца. Да би нешто било пресуђено, није довољно само неког оптужити, битно је имати довољно доказа да би тај неко био не само оптужен, него и осуђен", каже предсједник ВСТС-а.

Наводећи како су то ствари које теку полако, Тегелтија истиче да јавност мора да зна да су истраге за кривична дјела корупције изузетно сложене, тешке и, прије свега, обавијене велом тајности како би се осигурали докази.

"Ако изгубите тајност истрага, тужилац се доводи у опасност да му осумњичени сакрије или уништи доказе и утиче на свједоке. Перцепција да се ништа не дешава омогућава тужиоцу да ради свој посао у истрази", објаснио је Тегелтија.

ВСТС је оцијенио да рад тужилаштава у овом подручју није задовољавајући, те затражио да се појачају и убрзају њихове истражне активности. Тегелтија је навео да ће се уочени помаци дешавати и убудуће, што ће резултирати са пуно више оптужница и пресуда.

"Потписани споразум о сарадњи са УСАИД-ом у борби против корупције јасан је знак да је ВСТС опредијељен да се правосудне институције озбиљно упусте у борбу против корупције и организованог криминала, што јесте 'рак рана' друштва у БиХ. Није ни мало лако ни наивно борити се против овога. То је озбиљан посао. И криминалци напредују, а некад се не може наћи довољно доказа да буду пресуђени", каже Тегелтија.

Говорећи о корупцији унутар правосудних органа, он је рекао да неколико поступака који се воде против носилаца правосудних функција показују да нико није заштићен и изнад закона, чиме је изражена спремност за обрачун са корупцијом и у властитим редовима.

ВСТС је затражио од Тужилштва БиХ и убрзање истрага ратних злочина и испитивање тужилаца зашто нису завршили тај посао. Тегелтија је подсјетио да је дисциплински тужилац подигао тужбе против три тужиоца Тужилаштва БиХ због неефикасног рада на три предмета ратних злочина почињених против српских жртава.

"И ова тужба је сигнал да ми тражимо убрзање истрага и да ћемо кажњавати оне који не буду радили довољно брзо. ВСТС је Тужилаштву БиХ обезбиједио нове ресурсе и оно више нема оправдања да пробија зацртане рокове. Али, проблем представља што именовани тужиоци мјесецима не примају плату јер није потписана Стратегија за реформу сектора правде за период 2014. – 2018. Ипак, тужиоци и даље одговорно раде", тврди Тегелтија.

Према његовим ријечима, правосуђе је од 2003. године до данас остварило значајан напредак, те да је сада тренутак у којем треба направити одлучне кораке на унапређењу досадашњих реформи.

Тегелтија каже да постојећу синтагму да је ВСТС отуђени центар моћи демантују отворене сједнице за јавност које пружају прилику да се види шта и како раде.

Он истиче да чланови Савјета на овим сједницама укрштају аргументе у циљу проналажења најбољих рјешења за правосудни систем у БиХ, те да су институција која је сасвим сигурно за сарадњу са законодавном и извршном власти на принципима уважавања независности правосудног система и међусобног уважавања.

Наводећи како је данас уобичајено рећи да је правосуђе криво за сва лоша дешавања у друштву, Тегелтија истиче да оно није криво за лош животни стандард и тежак живот грађана у БиХ.

"Правосуђе не доноси законе, оно их проводи, а ако је нешто лоше у законодавној области, правосуђе није криво што их проводи онакве какви јесу. Врло је популарно оптужити правосуђе јер је то, у принципу, трансвер одговорности. Мислим да та одговорност мора бити подијељена", каже Тегелтија.

Предсједник ВСТС-а сматра да само резултати рада могу вратити повјерење грађана у правосудни систем БиХ и очекује да ће сви уложени напори у том правцу бити оправдани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана