Тегелтија: БиХ би до краја године могла потврдити приступање "Малом Шенгену"

Срна
Тегелтија: БиХ би до краја године могла потврдити приступање "Малом Шенгену"

ВУКОСАВЉЕ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Вукосављу да би БиХ прије краја ове године, односно прије почетка самита у Софији, који је планиран за крај новембра, могла потврдити своје присуство у иницијативи "Мали Шенген".

Тегелтија је изјавио новинарима да је "Мали Шенген" питање спољне политике БиХ, коју води Предсједништво БиХ.

"Као што знате српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је на претходној сједници да Предсједништво донесе одлуку о приступању БиХ том регионалном програму, а друга два члана нису била спремна да то изгласају, али су тражили да Савјет министара припреми виђење шта је добро за БиХ код тог приступања", подсјетио је Тегелтија.

Тегелтија сматра да промјена става око "малог Шенгена" која долази из Сарајева и од свих оних политичара који су у једном тренутку били против овог регионалног концепта, значи да би БиХ прије краја ове године, односно прије самог самита у Софији могла потврдити своје присуство у овој регионалној сарадњи, која је названа "Мини Шенген".

Према његовим ријечима, "Мали Шенген" ће регулисати кретање људи, робе, капитала, услуга између појединих земаља, а све што буде потребно биће регулисано кроз међусобне споразуме.

"То неће бити никакви закони које ћемо ми морати доносити, већ ће се то ријешити односима између свих земаља које приступе Шенгену", рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана