Свјетски стручњаци за геноцид изнијели јаке аргументе: Запад гази и највеће ауторитете

Вељко Зељковић
Свјетски стручњаци за геноцид изнијели јаке аргументе: Запад гази и највеће ауторитете

БАЊАЛУКА - Да је разума, морала и правде резолуција о Сребреници би била повучена са сједнице Генералне скупштине Уједињених нација, или би против њеног усвајања гласала већина, а поготово након што су готово сви свјетски ауторитети за питања о холокаусту и геноциду осудили предлагање исте, истичући да оно што се 1995. године десило у овом граду никако не може назвати геноцидом, већ само страшним ратним злочином.

Каже ово за “Глас Српске” бивши дипломата Владислав Јовановић, наводећи да се иза ове резолуције прије свега крију политички мотиви, а на шта, како је истакао, све више указују и неки од најугледнијих и најпризнатијих историчара и професора, који су већи дио свог живота посветили изучавању ратних злочина и геноцида у свијету.

- Надам се да ће ове њихове изјаве, које су тим поводом дали Ефраим Зуроф, Гидеон Грајф и Јехуда Бауер, допрети до свести оних који буду одлучивали о овој резолуцији, да ће схватити да се ради о политичкој игри, а не никако о некаквој овоземаљској правди. Сребреница је поново извучена из ладица, јер је у овом тренутку потребна западном свету. Циљ је Србе поново сатанизовати, као што су радили и деведесетих, а како би се наставило са спровођењем западне агенде овладавања овим просторима. Како би то спровели неопходна им је ова резолуција, која би онда делегитимисала постојање Републике Српске, као међународног признатог тела - сматра Јовановић који иза себе има деценије дипломатског искуства.

Да постоји зла намјера, баш као и деведесетих, када је распарчавана Југославија, говори и потез бившег високог представника Валентина Инцка, који је неколико дана прије истека мандата наметнуо измјене Кривичног закона БиХ које предвиђају забрану негирања геноцида, а како би били спријечени сви покушаји оспоравања оног шта се уистину десило у Сребреници.

Намјера

Да је било геноцида, објашњава, треба доказати намјеру да је једна страна хтјела у потпуности уништити другу, а што би требало бити поткријепљено непобитним чињеницама и доказима.

- Подсетио бих да су жене и деца пуштени да оду. Када су, међутим, у питању ратни заробљеници они су, што је страшно, стрељани из освете. Није било плана, односно намере да се један народ или верска група у потпуности уништи. Није било геноцидне намере, већ се радило о страшном ратном злочину из освете, а на шта указују и поменути експерти који су својим именом и каријером стали иза тих својих тврдњи - поручио је Јовановић.   

Истиче да ако се пажљиво прочита садржај резолуције, може се одмах на прву видјети како је све добро упаковано и увијено те се стога не може отети утиску да иза ње, као аутор и идејни творац, стоји Велика Британија, а не БиХ, Њемачка и Руанда.

- Британци су највећи мајстори за обмањивање и преваре па и овакве врсте. Немци нису за тако нешто способни, јер су превише директни, раде без увијања, за разлику од Британаца - наводи овај бивши дипломата.

Каже и да то што су иза ове резолуције стале неке од западних земаља ипак не значи да ће она бити усвојена, јер је један велики број земаља у међувремену постао свјестан ове игре и не желе бити дио ње.

- Видећемо како ће гласати поједине арапске земље. Одређене резерве су већ показане од стране иранских и индонежанских дипломата, али и алжирских. У овим земљама, али и неким другим, питају се зашто западни свет након скоро 30 година поново отвара причу око Сребренице, а у исто време окрећу главу од онога шта се дешава палестинском народу - додао је на крају Јовановић. 

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић каже да нико не спори жртве злочина против човјечности, али да историјска наука и чињенице споре да се у Сребреници догодио геноцид, јер није, како је истакао - није било намјере. Сматра и да је ова резолуција начин да се конструише, као прво  један античињенични, а онда и антиисторијски наратив који би стигматизовао читав један народ. Сматра да је код ове резолуције јасан политички мотив и наратив, посебно када се види да иза ње стоји Њемачка.

- Да ли је овде сада жеља да се под фирмом геноцида што већи број нација укључи како би се аутентични геноциди које је Њемачка држава спроводила обесмислели на неки начин - запитао се Ристић у изјави за “Глас”.

Ријеч стручњака

Да геноцида у Сребренци није било недавно је указао професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму Јехуда Бауер, који се у стручним круговима сматра највећим свјетским ауторитетом за питања о холокаусту и геноциду. Он је у изјави, а за потребе снимања документарног филма “Анатомија обмане - Сребреница”, истакао да се радило о масовном убиству припадника једне групе народа од стране припадника друге групе. Навео је да је таквих и сличних трагичних догађаја било на стотине у историју човјечанства. Такав свој став он је поткријепио тиме што нема начина да се докаже наводна намјера српске стране да уништи муслимане Бошњаке као етничку групу, а ако је и којим случајем било, она нигдје није записана у документима. Слично мишљење недавно је изнио још један свјетски признати стручњак, директор Центра “Симон Визентал” Ефраим Зуроф, поручујући да се ради о ратном злочину, а не геноциду.

- Генерална скупштина УН никако није мјесто гдје би требало доносити овакве одлуке. То је посао историчара. Све ово је политика и у томе је највећи проблем. Ови догађаји су претворени у оружје против једног народа - истакао је Зуроф.

Стручњак за Аушвиц и предсједник Независне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, историчар Гидеон Грајф, такође је става да се оно што се десило у Сребреници ни на који начин не може оквалификовати као геноцид.

На покушаје да се од црног направи бијело и обратно указао је још 2021. године и један од водећих исламских теолога Имран Хосеи, поручујући тада да онај ко је организовао геноцид над Јерменима 1914. године то урадио и у случају масакра у Сребреници.

Геноцид је, како је истакао, када досељеници униште старосједиоце америчког континента и при томе никада не покажу кајање и жаљење због тога.

- Већина српског народа жали због тога што се десило у Сребреници. Они не мрзе ислам, а ако неки и мрзе то је зато што су претрпјели зло од муслимана - поручио је овај исламски теолог, додајући како он зна чије су руке умијешане у овај злочин, ко га је наручио и осмислио, поручујући да би одговор на то питање требало тражити од НАТО-а.

Мотиви

Професор и доктор политичких наука Јелена Пономарјова сматра да је главни разлог што се након толико година поново актуелизује питање наводног геноцида у Сребреници то што добар дио западних земаља Србе доживљава као партизане на територији НАТО-а.

- Зато им је битно да сада успоставе строге границе, да Републици Српској одузму аутономију и српски народ лише подршке Београда - истакла је Пономарјова, додајући да ће западне земље наставити да улажу напор у исламизацију региона, као што су то чинили и током деведесетих, јер им више одговара јак исламски фактор на Балкану, него јака српска држава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана