Свјетски лидери спремни за сарадњу са Бајденом

Срна
Свјетски лидери спремни за сарадњу са Бајденом

БРИСЕЛ - Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је поводом инаугурације новог предсједника САД Џозефа Бајдена да се “Америка вратила” и да се радује сарадњи са њим.

 “Да се поново повежемо са старим партнером од повјерења, да удахнемо нови живот нашем савезу који његујемо”, саопштила је Фон Дер Лајенова.

Британски премијер Борис Џонсон рекао је у Парламенту да се радује сарадњи са Бајденом и његовом администрацијом у јачању партнерства Британије и Америке и раду на заједничким приоритетима: од борбе против климатских промјена и пандемије до јачања трансатлантске безбједности.

Њемачки предсједник Франк Валтер Штајнмајер поручио је у видео-поруци да је Америка била пред великим изазовом, али да је издржала.

“Упркос покушајима да се прекину америчке институционалне нити, изборни радници и гувернери, судство и Конгрес су показали снагу. Осјећам велико олакшање што је Џо Бајден положио заклетву као предсједник и што ће ући у Бијелу кућу. Знам да многи у Њемачкој осјећају исто”, рекао је њемачки предсједник.

Шпански премијер Педро Санчез рекао је да Бајденова побједа представља побједу демократије над ултрадесницом и њене три методе: масовном обманом, националном подјелом и злоупотребом демократских институција, чак и насиљем.

Италијански премијер Ђузепе Конте рекао је у обраћању посланицима да ће одмах почети сарадња са Бајденовом администрацијом кроз Групу 20, гдје је Италија предсједавајућа.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва подржава очување споразума о контроли наоружања Нови СТАРТ и да се само може поздравити евентуално изражавање политичке воље у Вашингтону да се тај пакт очува и продужи.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху честитао је Бајдену и потпредсједнику Камали Херис на историјској инаугурацији. Он је указао на вишедеценијско лично пријатељство са Бајденом и рекао да се радује јачању америчко-израелског савеза и наставку ширења мира између Израела и арапског свијета.

Његова канцеларија је у одвојеном саопштењу захвалила Трампу на “великим стварима које је урадио за Израел, нарочито на историјском признању Јерусалима” као главног града Израела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана