Свједочили запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела

Срна
Свједочили запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела

Сарајево - У наставку суђења директору Агенције за истраге и заштиту БиХ /SIPA/ Горану Зупцу, оптуженом за несавјестан рад у служби, данас је испитано пет свједока Тужилаштва БиХ, запослених у Дирекцији за координацију полицијских тијела.

Свједоци су говорили о депеши, којом је Дирекција тражила ангажовање специјалне јединице SIPA-е 7. фебруара ради помоћи у заштити зграде Предсједништва БиХ од демонстраната.

Свједок Ермин Кадрић рекао је да је SIPA-и прослиједио депешу са ознаком "веома хитно", која није била потписана, јер је директор Дирекције Химзо Селимовић "био вани".

Он је навео да је депешом затражена помоћ, јер је "дошло до угрожавања објекта зграде Предсједништва БиХ".

"Депешу је сачинио колега Едиб Нумановић на основу телефонског разговора са тадашњим директором Химзом Селимовићем. Ја сам је прослиједио, а колега Блажан Тргић, који се телефоном чуо са колегом из SIPA-е, пренио је да они неће послати своју јединицу", рекао је Кадрић.

Он је навео да се дешава да се у хитним ситуацијама на депешу одговори усменим путем.

Полицајац Јасмин Бајрамовић, који у Дирекцији ради на пословима слања и примања депеша путем шифре, потврдио је да је евидентирао послану депешу и да су након десетак минута добили усмени одговор од дежурног Оперативне службе SIPA-е Недељка Шкрбе да специјална јединица неће бити ангажована.

Свједок Едиб Нумановић, шеф сектора оперативног дежурства у Дирекцији, рекао је да је сачинио ову депешу, која је упућена SIPA-и, након телефонског разговора са тадашњим директором Химзом Селимовићем.

Нумановић је описао начин на који је остварио контакте са надређенима и другим полицијским агенцијама, као и динамику дјеловања у оквиру Дирекције у складу са планом ванредног осигурања, будући да су "критичног дана" имали информацију да би протести могли бити проширени и на локалитет гдје су смјештене институције БиХ.

Помоћник командира у Јединици за непосредно обезбјеђење ВИП личности Мирослав Шкобо и помоћник командира Јединице за обезбјеђење дипломатско-конзуларних представништава Младен Бјелаковић описали су начин организовања и слања људи на испомоћ колегама, након што су протести попримили рушилачки карактер.

Они су објаснили да су из базе Дирекције у Неђарићима стигли пред зграду Предсједништва БиХ да би асистирали колегама који су раније ангажовани на том локалитету.

Наредно рочиште, на којем ће бити испитано још пет свједока Тужилаштва, заказано је у петак, 14. новембра у 13.00 часова.

Директор SIPA-е Горан Зубац оптужен је за несавјестан рад у служби, јер током насилних протеста испред зграде Предсједништва БиХ 7. фебруара није пружио тражену помоћ Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана