Сумњива прошлост судија и тужилаца још није испитана

Свјетлана Шурлан
Сумњива прошлост судија и тужилаца још није испитана

Бањалука - Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) и Тужилаштво БиХ ни након три мјесеца нису реализовали закључке ВСТС-а којима им је наложено да преиспитају ратну прошлост и рад у предметима ратних злочина групе судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ.

ВСТС је донио закључке којима је то предвиђено на основу информације Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС у којој је наведено да судије и тужиоци са сумњивом ратном прошлошћу дискриминишу Србе у процесима за ратне злочине.

Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица је анализом утврдио да се у највећем броју случајева дискриминације Срба појављују исте судије и тужиоци. Ријеч је о девет судија и шест тужилаца који су као чланови вијећа осудили 91 лице српске националности на 1.421 годину затвора. Утврдили су и да су те судије и тужиоци током рата били на позицијама судија и тужилаца у ФБиХ и учествовали у одмазди према Србима.

Свеобухватну информацију о томе поткријепљену са више од 1.000 страница доказне документације Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС је упутио ВСТС-у који је 26. октобра 2017. године усвојио закључке и наложио Тужилаштву и Канцеларији дисциплинског тужиоца приоритетно поступање, али ни три мјесеца касније никаквих одлука још нема. ВСТС је усвојио још неколико закључака који су под притиском међународне заједнице мјесец касније у већем дијелу измијењени, а ни они нису реализовани.

У међувремену, имена свих пријављених судија и тужилаца налазе се на сајту Суда и Тужилаштва БиХ на листи њихових радника.

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Милорад Којић рекао је да је обавијештен да ће Тужилаштво БиХ поступати на основу достављене информације и доказних материјала.

- Очекујемо да Тужилаштво хитно отвори истраге против лица која имају везе са ратним злочинима, а обављају судијске и тужилачке послове. Они су недостојни за обављање тих функција и зато што су знали да су Срби били изложени тортури, мучењу и убијању. Те судије и тужиоци не могу бити непристрасни у одлучивању, а раде на предметима ратних злочина - казао је Којић.

Он је истакао да је несхватљиво да ВСТС још није измијенио прописе који регулишу дисциплинско кажњавање судија и тужилаца.

- Ни Канцеларија дисциплинског тужиоца није ништа урадила, иако је затражено хитно поступање, а спорне судије и тужиоци још раде - истакао је Којић и апеловао да закључци ВСТС-а што прије буду реализовани.

Закључци ВСТС-а и одговор у вези са њиховом реализацијом

Закључак 1: Информацију Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица РС, заједно са прилозима, доставити на поступање Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а од које захтијевамо приоритетно поступање.

ВСТС: Информација је достављена Канцеларији дисциплинског тужиоца, истрага је у току и одлука о притужби још није донесена.

Закључак 2: Информацију Центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица РС, заједно са прилозима, доставити Тужилаштву БиХ на поступање.

ВСТС: Информација је достављена Тужилаштву БиХ које спроводи мјере из своје надлежности те за даље информације, с обзиром на то да се ради о кривичном поступку, треба да се обратите Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ: Нису одговорили шта је урађено у вези са закључком ВСТС-а.

Закључак 3: ВСТС подсјећа предсједнике судова и главне тужиоце на обавезу да у складу са Законом о ВСТС-у достављају информације Канцеларији дисциплинског тужиоца ако је против судије или тужиоца покренута истрага у кривичном поступку или ако је против њега тужилац подигао оптужницу за кривично дјело.

ВСТС: Законом о ВСТС-у прописана је обавеза предсједника судова и главних тужилаца да обавјештавају ВСТС и о истрагама, односно оптужницама против судија и тужилаца. Канцеларија дисциплинског тужиоца је затражила привремена удаљења од вршења дужности судија и тужилаца и у току 2017. године затражено је удаљење четворо судија и четири тужиоца.

Суд и Тужилаштво БиХ: На сајту ових институција наведено је да судије и тужиоци које је пријавио Центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица РС и даље раде.

Закључак 4: Од Мисије ОЕБС-а, која врши мониторинг процесуирања предмета ратних злочина у БиХ, затражити све статистичке податке, запажања и анализе који утичу на ефикасност и квалитет процесуирања предмета ратних злочина у БиХ, а посебно податке о правоснажно ослобођеним и осуђеним лицима за ратне злочине, те податке у вези са кривичним дјелима и изреченим санкцијама са посебним освртом на злочине против човјечности.

ВСТС: Нису одговорили шта је урађено на реализацији овог закључка.

Закључак 5: ВСТС задужује сталну комисију за легислативу да предложи измјене и допуне интерних аката ВСТС-а и Закона о ВСТС-у с циљем пуне примјене запажања Мисије стручне процјене ЕУ о именовању и дисциплинском поступку у правосуђу БиХ, те новелирању Закона о ВСТС-у у оквиру структуралног дијалога. ВСТС ће од Европске комисије затражити одржавање семинара о механизму за вршење провјера прошлости кандидата за носиоце правосудних функција.

ВСТС: Стална комисија за легислативу ВСТС-а спроводи активности на припреми приједлога новела Закона о ВСТС-у и измјенама и допунама Пословника ВСТС-а. ВСТС је уврстио семинар у годишњи план семинара Дирекције за европске интеграције и биће реализован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана