Суђење Орићу и Мухићу, оптуженим за злочин над Србима

РТРС
Суђење Орићу и Мухићу, оптуженим за злочин над Србима

Сарајево - Пред Судом БиХ почело је суђење ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу Мрчи, оптуженима за убиство три српска заробљеника у селима Залазје, Куњерац и Лолићи 1992. године.

Под мјерама заштите и посредством видео линка, из Суда у Београду свједочио је такође бивши припадник тзв. Армије БиХ, очевидац ликвидације.

Свједок је, тврди посматрао ликвидацију српских заробљеника – предратног судије Слободана Илића, фотографа из Братунца Митра Савића и предратног полицајца Милутина Милошевића.

Илића је каже, убио Орић лично, а заједно са Мухићем - Савића и Милошевића.

И мада је детаљно свједочио о њиховим ликвидацијама, из онога што се у судници чуло, свједок О1 упознат је и са другим убиствима Срба у Сребреници и околини.

Одбрана оптужених покушала је да дескредитује заштићеног свједока наглашавајући његове послијератне гријехе.

Пречесто и не случајно, постављала је питања о којима се свједок већ и по неколико пута изјаснио или на које одговор није ни могао да зна.

Због тога је више пута критички реаговао и предсједавајући Вијећа.

Петровдана 1992. године. Свједок - очевидац, Орићев борац, учествовао је каже у акцији на српско село Залазје.

На локалитет у непосредној близини православног гробља, војници су довели групу заробљених Срба.

Међу њима и судију Слободана Илића. Орић је сишао са спрата оближње куће. Нешто је питао заробљеника. А потом га ликвидирао.

Заштићени свједок: "Насер је узео нож. Замахнуо и ударио га у врат. Потом је жртву ударио ногом и оборио. Поред мене је стајао Зулфо Турсуновић.

Рекао ми је да треба да идемо да пресретнемо неки тамић који се кретао оближњом саобраћајницом. Кад смо се мало касније вратили, видио сам пет тијела. Судија је био сав крвав. Из очију му је нешто цурило".

Заједно са Илићевим, још четири тијела заробљеника, смјештена су на камион којим је, каже свједок, управљао Амир Салиховић Аркан.

Одвезени су у правцу команде. И у Куњерцу, каже, била је касна јесен, војска је свом команданту испоручила ратни плијен – пет заробљеника.

Међу њима је препознао фотографа Митра Савића.

Иза окупљених војника скривао се од Савића.

Плашио се да га не замоли за помоћ, јер помоћи му није могао.

Заштићени свједок: „Митар је био везан. Насер га је испитивао. Почео га је ударати. А онда узео колт иза појаса и пуцао у Митра у предјелу прса. Видио сам – једном руком га је држао за раме, а другом руком пуцао. А онда је Мрчо узео аутоматску пушку и у Митра испуцао рафал".

Осим Савића, на том локалитету убијена су каже, још два српска заробљеника.

Сличан сценарио и у Лолићима. Овај пут судбина Милутина Милошевића поново је била у рукама ратног сребреничког господара живота и смрти Насера Орића.

И његовог вјерног пратиоца Сабахудина Мухића Мрче.

Заштићени свједок: „Кад се дође у ту ситуацију са заробљеницима, само је Насер причао. Нешто је питао Милутина. Нисам чуо шта. А онда га је Насер ударио боксом. Два-три пута га је ударио. Окренуо се узео аутоматску пушку од једног војника и испалио седам, осам метака. Након тога је и Сабахудин Мрчо пуцао у Милутина".

Све ове ликвидације, тврди свједок посматрао је са удаљености пет до осам метара.

О њима већ два пута давао исказе – признаје без много детаља и без оптужби на рачун свог бившег команданта.

Плашио се каже, за властиту судбину и судбину своје породице.О свему је проговорио тек када је добио статус заштићеног свједока.И исељеничку визу из БиХ.

А управо те разлике у свједочењима, за одбрану оптужених биле су водиља.

Орићев адвокат Лејла Човић свједока је бомбардовала питањима о нижерангираној командној пирамиди муслиманске војске, о географском положају села и заселака, безуспјешно покушавајући да збуни свједока.

Умјесто питања, знала је чак на документујући и да утврди, како свједок уопште није био припадник тзв. Армије БиХ, на шта је он узвратио контрапитањем:

 „Госпођо, да ли сам уопште рођен"!

Због оваквог односа више пута је прекидао предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић.

И приговарао тужилац Мирослав Јањић. Унакрсно испитивање свједока О1, одбрана ће наставити 8. марта.

За разговор с новинарима данас нису били расположени. Педесетак представника бошњачких удружења данас није много причало.

Чуло се тек понеко "Лаже".

Много гласнији били су на претходном рочишту када је оптужница тек представљена.

Тада је судско вијеће одлучило да ово свједочење буде затворено за јавност.

Но, Вијеће се у међувремену предомислило. А абер је стигао до бошњачких удружења. Српских у судници није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана