Странке из Српске освојиле мандате у само седам локалних заједница у ФБиХ: Печат на етничко чишћење

Дарко Момић
Странке из Српске освојиле мандате у само седам локалних заједница у ФБиХ: Печат на етничко чишћење

БАЊАЛУКА - Осим у четири општине високе Крајине са већинским српским становништвом - Дрвару, Гламочу, Босанском Грахову и Босанском Петровцу, странке са сједиштем у Републици Српској на протеклим изборима освојиле су одборничке мандате још само у Купресу, Стоцу и Мостару.

Ни у једној другој локалној заједници у ФБиХ странке са српским предзнаком немају представнике у скупштинама. Наши саговорници су једногласни у оцјени да ти поражавајући подаци побијају све приче о етничком чишћењу и онемогућавању повратка у Републику Српску.

Лидер Уједињене Српске и шеф Српског клуба посланика у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић каже да сви они који причају о повратку, људским правима, потреби измјена устава прво треба да имају у виду податке о броју одборника.

- Како је проведено етничко чишћење у БиХ најбоље се види по малом броју српских одборника у ФБиХ и са друге стране по вишеструко већем броју одборника које имају хрватске, а посебно бошњачке странке у Републици Српској - каже Стевандић.

Његово мишљење дијели и замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица који каже да се Срби и Република Српска оптужују за непоштовање и онемогућавање провођења анекса седам Дејтонског мировног споразума који се односи на повратак и интеграцију становништва избјеглог из ратом захваћених подручја, иако је реалност потпуно другачија.

- Међутим, оно што је јако значајно је да се на примјеру Мостара и Стоца показало да Срби могу да се изборе за своје аутентичне политичке представнике ако се окупе око једне листе и једног кандидата. Али без обзира на то, поражавајући су подаци да странке из Републике Српске имају миноран број одборника у ФБиХ - каже Мазалица.

С њима се слаже и члан Предсједништва СДС-а и посланик ове странке у републичком парламенту Недељко Гламочак. Он каже да број српских одборника у ФБиХ који је практично испод нивоа статистичке грешке ако се не рачунају општине високе Крајине показује и доказује да у већем дијелу БиХ нема Срба.

- Срби у ФБиХ практично не могу да постигну конститутивност, нити се стварају услови за то. С друге стране, Бошњаци и Хрвати у великом броју локалних заједница у Српској имају своје аутентичне представнике, што баца потпуно друго свјетло на дугогодишње тврдње са свих страна, па и међународних кругова, да се опструише повратак у Републику Српску. Чињеница да у Кључу гдје је прије рата живјело око 10.000 Срба или Санском Мосту гдје је било више од 20.000 Срба нема аутентичних политичких представника српског народа говори јако много. Нажалост - каже Гламочак.

Бројке

Срби имају највише одборника у Дрвару, чак 15 од укупно 17 колико броји локални парламент, а слиједи Грахово са 13 од укупно 15 одборника. Потом Босански Петровац са седам од 17 одборника, те Гламоч гдје Срби имају шест од укупно 15 одборника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана