Stranke iz Srpske osvojile mandate u samo sedam lokalnih zajednica u FBiH: Pečat na etničko čišćenje

Darko Momić
Stranke iz Srpske osvojile mandate u samo sedam lokalnih zajednica u FBiH: Pečat na etničko čišćenje

BANjALUKA - Osim u četiri opštine visoke Krajine sa većinskim srpskim stanovništvom - Drvaru, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu, stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj na proteklim izborima osvojile su odborničke mandate još samo u Kupresu, Stocu i Mostaru.

Ni u jednoj drugoj lokalnoj zajednici u FBiH stranke sa srpskim predznakom nemaju predstavnike u skupštinama. Naši sagovornici su jednoglasni u ocjeni da ti poražavajući podaci pobijaju sve priče o etničkom čišćenju i onemogućavanju povratka u Republiku Srpsku.

Lider Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić kaže da svi oni koji pričaju o povratku, ljudskim pravima, potrebi izmjena ustava prvo treba da imaju u vidu podatke o broju odbornika.

- Kako je provedeno etničko čišćenje u BiH najbolje se vidi po malom broju srpskih odbornika u FBiH i sa druge strane po višestruko većem broju odbornika koje imaju hrvatske, a posebno bošnjačke stranke u Republici Srpskoj - kaže Stevandić.

Njegovo mišljenje dijeli i zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica koji kaže da se Srbi i Republika Srpska optužuju za nepoštovanje i onemogućavanje provođenja aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak i integraciju stanovništva izbjeglog iz ratom zahvaćenih područja, iako je realnost potpuno drugačija.

- Međutim, ono što je jako značajno je da se na primjeru Mostara i Stoca pokazalo da Srbi mogu da se izbore za svoje autentične političke predstavnike ako se okupe oko jedne liste i jednog kandidata. Ali bez obzira na to, poražavajući su podaci da stranke iz Republike Srpske imaju minoran broj odbornika u FBiH - kaže Mazalica.

S njima se slaže i član Predsjedništva SDS-a i poslanik ove stranke u republičkom parlamentu Nedeljko Glamočak. On kaže da broj srpskih odbornika u FBiH koji je praktično ispod nivoa statističke greške ako se ne računaju opštine visoke Krajine pokazuje i dokazuje da u većem dijelu BiH nema Srba.

- Srbi u FBiH praktično ne mogu da postignu konstitutivnost, niti se stvaraju uslovi za to. S druge strane, Bošnjaci i Hrvati u velikom broju lokalnih zajednica u Srpskoj imaju svoje autentične predstavnike, što baca potpuno drugo svjetlo na dugogodišnje tvrdnje sa svih strana, pa i međunarodnih krugova, da se opstruiše povratak u Republiku Srpsku. Činjenica da u Ključu gdje je prije rata živjelo oko 10.000 Srba ili Sanskom Mostu gdje je bilo više od 20.000 Srba nema autentičnih političkih predstavnika srpskog naroda govori jako mnogo. Nažalost - kaže Glamočak.

Brojke

Srbi imaju najviše odbornika u Drvaru, čak 15 od ukupno 17 koliko broji lokalni parlament, a slijedi Grahovo sa 13 od ukupno 15 odbornika. Potom Bosanski Petrovac sa sedam od 17 odbornika, te Glamoč gdje Srbi imaju šest od ukupno 15 odbornika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana