Стевандић оснива нову странку?

nezavisne.com
Стевандић оснива нову странку?

Бањалука - Ненад Стевандић, члан Главног одбора Српске демократске странке и актуелни потпредсједник Народне скупштине РС, основаће нову политичку странку, сазнају "Независне".

Новој странци, како сазнајемо, приступиће и још неки чланови СДС-а из актуелног сазива Народне скупштине РС.

Сам Стевандић није јуче ни потврдио ни демантовао ову информацију наглашавајући да има одличну сарадњу са свим патриотским снагама у РС које су на линији заштите и напретка Републике Српске.

"Имам сарадњу са свим патриотским снагама, невладиним организацијама и свима онима којима је РС и њен развој на првом мјесту. Борим се и борићу се за националне, демократске и стручне вриједности", кратко је прокоментарисао Стевандић, не желећи директно да се изјасни о томе да ли оснива нову странку.

Према информацијама до којих смо дошли, након недавно одржане изборне сједнице Скупштине СДС-а, на којој је Младен Босић, нови-стари предсједник, добио још један четворогодишњи мандат на челу странке, све гласнији су они који су били против његовог именовања, међу којима је и Стевандић.

"Након изборне сједнице Скупштине СДС-а све већи су притисци на Стевандића да се прави нова странка, а ови притисци долазе и из неких кругова у Београду који су незадовољни политиком СДС-а", испричао је извор "Независних" близак овој странци.

Исти извор наводи да Стевандић свој политички ангажман не може наставити у СДС-у с обзиром на критике које је упутио руководству ове странке.

Иначе, Стевандић је на прошлим општим изборима као кандидат за посланика Народне скупштине РС добио 12.841 појединачни глас, а више од њега, када је у питању избор посланика НС РС, имао је само Златко Максимовић, и то 14.891. И сам Максимовић, који је иначе из Бијељине, незадовољан је стањем у СДС-у, па је готово извјесно да ће се и он наћи у редовима нове странке.

Да је оснивање ове странке све реалније, свједоче и Стевандићеве све чешће критике на рачун актуелног руководства СДС-а, а посљедња је да јој Бакир Изетбеговић, лидер СДА, детерминише политичке пројекте и процесе.

"Ми не смијемо да будемо у истој војсци са Бакиром када се напада власт у Српској. Ми морамо сачувати РС", рекао је недавно Стевандић.

Подсјећања ради, на посљедњој изборној сједници Скупштине СДС-а, Стевандић је отворено подржао кандидатуру Миће Мићића за предсједника странке, који је на крају изгубио од Босића.

Данима прије тога Стевандић је отворено лобирао за Мићића, а "извисио" је као кандидат за замјеника предсједника странке, с обзиром на то да је најуже руководство СДС-а измијенило Статут странке и укинуло ову функцију.

Покушали смо јуче да добијемо коментар Вукоте Говедарице, предсједника Клуба посланика СДС-а у НС РС, али се до закључења овог броја "Независних" није јављао на телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана