Стевандић: ЦИК се понаша као држава у држави

Срна
Стевандић: ЦИК се понаша као држава у држави

БАЊАЛУКА - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да се Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ одгађањем избора за 15. новембар понаша као држава у држави будући да је такву одлуку донијела без консултација са релевантним институцијама.

Стевандић је истакао да сви проблеми почивају на нелегитимности изборне комисије, која је под потпуном партијском контролом СДА, ПДП-а и СДС-а и да као такав не може ни донијети логичну одлуку утемељену на закону.

Према његовим ријечима, невјероватно је да људи, који су потпуно свјесни да немају легитимитет у свом избору, доносе одлуке као да су држава у држави не чекајући никакву одлуку суда нити консултацију са парламентом, Министарством финасија и Савјетом министара БиХ.

Стевандић је сматра и да је невјероватно да ЦИК одгоди локални изборе за новембар када почиње сезона грипа, умјесто да се прилагоди епидемиолошкој ситуацији како то раде у цијелој Европи, нарочито на Балкану.

Он је навео примјер да су и Србија и Хрватска у вријеме епидемије вируса корона помјериле датум одржавања избора за јун и јул.

"Једино је ЦИК БиХ, упркос свим епидемиолошким мјерама, помјерио тај датум са октобра на новембар, баш у вријеме када почиње сезона грипа и за када не знамо како ће изгледати могући повратак епидемије вируса корона", рекао је Стевандић.

Локални избори у БиХ биће одржани 15. новембра, умјесто 4. октобра, одлучила је данас Централна изборна комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана