Стављена тачка на одговоре ЕУ

Жељка Домазет
Стављена тачка на одговоре ЕУ

Сарајево, Бањалука - Савјет министара БиХ усвојио је јуче одговоре на упитник Европске комисије и они би 28. фебруара требало да буду предати предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру.

Одговори на упитник један су од кључних услова да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је одговарање на упитник био најкомплекснији и најсложенији процес у досадашњем кретању ка ЕУ.

- Имали смо 3.242 питања, више од 1.200 представника институција са свих нивоа власти у БиХ, стотине састанака и на крају израђених више од 20.000 страница материјала. Један од најкомплекснијих процеса завршен је успјешно уз помоћ механизма координације и на бази стручности. То ће нас довести до кандидатског статуса који је кључан за БиХ и који значи неповратан процес на путу ка ЕУ. Механизам координације у земљи сложеног уређења је врло ефикасан. Из одговора се може видјети о којој количини материјала се ради, а ово је јединствени одговор - истакао је Звиздић.

Нагласио је да су сви одговори на упитник потпуно усаглашени.

- Упитник показује реално стање, он је инвентура стања. Ништа се одговорима на упитник не може промијенити, нити уназадити, прејудицирати, легализовати или оспорити. Одговори су само корак ка ЕУ. Усвајање одговора је најбоља порука гдје БиХ жели бити. ЕУ је најважнији спољнополитички циљ БиХ. Сада слиједи стручна редактура превода на енглески језик, послије тога финализација од стране свих институција и тада смо спремни да 28. фебруара предамо одговоре - прецизирао је Звиздић и претпоставио да ће БиХ као и остале земље региона добити додатна питања како би дали појашњења.

Звиздић је истакао да су најуспјешније биле 2015. и 2016. година, а да је у 2017. било застоја, блокада и опструкција.

- Ипак, усвојене су три важне стратегије које се тичу транспорта, животне средине и руралног развоја и очекујем усвајање енергетске стратегије, која ће донијети стотине милиона евра помоћи - истакао је Звиздић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић је рекао да је усаглашавањем одговора завршен технички дио посла.

- Овај посао је могао бити завршен много прије да није било опструкција приликом успостављања и рада механизма координације. Надам се да ће тај механизам функционисати без опструкција, јер БиХ једино тако и може да функционише и усаглашава питања која су важна за њен пут ка ЕУ - казао је Клокић.

Влада РС је 1. фебруара усвојила извјештај радних група и Колегијума за европске интеграције, који су радили на техничкој финализацији одговора на упитник.

- Влада је у шест наврата верификовала одговоре, потврдила 3.000 одговора и послала их на превођење на енглески језик. Колегијум је половином децембра и половином јануара усагласио преостале спорне одговоре - истакао је Клокић.

Европска комисија је прије неколико дана објавила Стратегију за западни Балкан у којој је истакнуто да би БиХ могла да постане кандидат за чланство у ЕУ ако оствари одржив напредак. Мишљење Европске комисије ће бити припремљено управо на основу одговора на упитник.

Од Хана до Јункера

Одговоре на упитник Жан-Клоду Јункеру предаће предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић 28. фебруара у Сарајеву.

Упитник је европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан уручио 9. децембра 2016. године Денису Звиздићу. Тиме је Европска комисија званично започела процес припреме мишљења о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана