Стара лица у новој изборној трци

Ведрана Кулага Симић
Стара лица у новој изборној трци

БАЊАЛУКА - Локални страначки одбори широм Републике Српске већ су саставили спискове кандидата из својих средина које желе да виде у новој изборној трци за посланичке столице у Бањалуци и Сарајеву, а на њима су махом, уз тек неколико нових лица, министри, посланици, одборници и други из републичког јавног живота, од љекара до директора институција.

Иако се приближавају рокови за достављање кандидатских листи на адресу Централне изборне комисије, у добром дијелу кључних политичких партија још јавно не откривају на кога највише рачунају, указујући да ће коначну одлуку о томе ко ће бити на листама за Народну скупштину РС и Парламент БиХ, донијети врх странке.

У сједиште СНСД-а су, према незваничним информацијама, стигле листе из општинских и градских одбора. На оној коју је саставио бањалучки одбор је готово 70 кандидата за републички парламент и 20-ак за Представнички дом Парламента БиХ. За Народну скупштину предложени су, између осталих, Ален Шеранић, Ања Љубојевић, Боривој Обрадовић, Владо Ђајић, Горица Додик, Дејан Кустурић, Горан Маричић, Драган Лукач, те Игор Радојичић, Невена Тодоровић, Ново Грујић, Срђан Амиџић и Срђан Мазалица. Сматрају да се на листи за Сарајево требају наћи, између осталог, Дарко Матијашевић, Душанка Мајкић, Маринко Умићевић, Манојла Зрнић, Никола Шпирић, Небојша Радмановић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Сребренка Голић те Ранко Шкрбић.

  • 22. јун - 4. јул - подношење кандидатских листи
  • 29. јул - рок за коначну овјеру кандидатских листи
  • 3. -август - почиње подношење листи за компензационе мандате
  • 18. август - рок за објаву комплетних листи

На другим листама СНСД-а, из осталих средина Српске, требало би да се поново нађе Игор Жунић, али и Петар Јелић, син покојног предсједника РС Милана Јелића, из добојске регије Обрен Петровић и Сања Вулић, док би Војин Митровић, министар на нивоу БиХ, требало да буде на листи за НСРС. 

Коначан став о листама донијеће ових дана и СДС, али су већ процурила имена. Носиоци листе за Парламент БиХ биће Миладин Станић, Младен Босић и Дарко Бабаљ, док ће листе за НСРС између осталих носити Милан Радовић, Драгомир Васић, Вукота Говедарица, Маринко Божовић, Љубиша Петровић или актуелни посланик Томица Стојановић, те Милан Петровић из Прњавора.

Ситуација је поприлично чиста у редовима социјалиста који ће на изборе заједно са НДП-ом. Листе ће, између осталих, предводити Петар Ђокић, Далибор Стевић, Вјекослав Петричевић, Славко Глигорић, Ристо Марић, Славен  Гојковић, Рајко Ћапин.

У Уједињеној Српској још не желе да откривају имена, наглашавају да ће све бити објелодањено на страначкој конвенцији у недјељу. У трци за позиције ће се сасвим сигурно наћи бројни из врха, почевши од лидера УС-а Ненада Стевандића, а приједлог је да актуелни потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић буде на листи за Представнички дом Парламента БиХ.

ПДП је, с друге стране, први још у мају завршио добар дио посла. Потврђена је кандидатура Јелене Тривић за предсједника Републике. Листе предводе, за НСРС Драшко Станивуковић, Сања Димитрић, Оливера Недић, Снежана Стојановић, Славиша Марковић, Миланко Михајлица, Игор Тошић и Љубиша Крунић, а Бранислав Бореновић, Синиша Голић и Саша Борјан ће у трку за позиције у Сарајеву.

Одлука је да ће подржати и кандидата за члана Предсједништва БиХ којег ће дати СДС. То је, по свему судећи, лидер Мирко Шаровић, а одлука би требало да буде саопштена сутра.

Кандидате за кључне позиције још није открио ни СНСД, али став чланства је да би то требало да буде Милорад Додик и Жељка Цвијановић. У изборну трку за најважније позиције ДНС шаље лидера Ненада Нешића и потпредсједника Радислава Јовичића.

Општи избори у БиХ су заказани за 2. октобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана