Српска добија своје резултате пописа

Ведрана Кулага
Српска добија своје резултате пописа

Бањалука - Српска је направила кључни корак ка објављивању својих резултата пописа становништва након што је Народна скупштина РС јуче једногласно и по хитном поступку усвојила закон на основу којег ће Републички завод за статистику почети са утврђивањем резултата.

За усвајање Закона о обради и објављивању резултата пописа становништва на основу којег би РС до краја године требало да објави податке за своју територију гласало је 66 посланика, нико није био против и уздржан, док су посланици коалиције "Домовина" напустили засједање након уводног излагања предлагача закона. Посланици који су подржали закон су нагласили да је ово изнуђена реакција РС јер су пропали сви покушаји да ствари буду враћене у нормалне и законске оквире након што је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић донио једнострану и незакониту одлуку о методологији обраде података пописа. Том одлуком људи из 196.000 спорних пописница уврштени су у стално становништво иако годинама живе и раде у иностранству. Захваљујући том маневру број Бошњака у БиХ прешао је половину укупног броја становника и износи 50,11 одсто.

Директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић, која је пред посланицима образложила приједлог закона, нагласила је да је РС у складу са законом обављала све активности у вези са пописом.

- Због незаконитости са нивоа БиХ није нам преостала друга могућност осим да објавимо своје резултате који ће бити прецизни и валидни - поручила је Чичковићева.

Појаснила је да на основу усвојеног закона Завод за статистику има обавезу да утврди програм обраде података у року од 30 дана, а да резултати треба да буду објављени у року од шест мјесеци од његовог ступања на снагу.

- Не очекујем проблеме у добијању пописних података из јединствене базе података. У складу са законом база је власништво све три статистичке институције, а у складу са протоколом о заштити повјерљивих података доставља се и Заводу за статистику РС након обраде - казала је Чичковићева и додала да ће инсистирати да 196.000 спорних пописница буде обрађено на начин који је у складу са методологијом и усвојеним законом.

Српски посланици су сагласни у оцјени да су подаци које је недавно објавила Агенција за статистику БиХ незаконити и да не могу бити признати у РС. Нагласили су да је жеља и циљ РС да добије поуздане податке на којима може да гради стратегије и програме развоја.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић је рекао да је усвојени закон изнуђен зато што је игнорисана воља српског народа и српских представника да не дође до прегласавања.

- РС ће своје и тачне резултате пописа имати до Нове године - рекао је Вишковић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић је поручио онима који су у Сарајеву покушали да понизе и прегласају Српску да то неће бити дозвољено. Посланик СП-а Слободан Протић је казао да РС не може прихватити резултате пописа у којима се игноришу њени ставови чији су циљ истина и тачни подаци.

Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица је нагласио да је показано јединство и оцијенио да би РС резултате пописа могла објавити у марту или априлу идуће године након што прође процедура у Вијећу народа и Уставном суду РС.

- То није добро и зато смо апеловали на надлежни убрзају посао и да РС до краја ове године има резултате - рекао је Говедарица.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало је казао да БиХ објављеним резултатима пописа није добила тачне податке због чега је РС морала да реагује.

- Циљ овог закона је да РС добије инстините, тачне и мјеродавне податке на којима ће се базирати пројекте и развој. Усвојени закон није уперен ни против кога - рекао је Брчкало.

Посланик "Домовине" Недим Чивић из СДА  устврдио је да је усвајање закона наставак политике геноцида из деведесетих година прошлог вијека и кршење Устава због чега ће тражити заштиту пред институцијама РС и БиХ.

Вигемарк

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк оцијенио је да су два засебна пописа непотребна и да се нада да што год уради Влада РС неће бити у супротности са укупним налазима пописа становништва и домаћинстава.

- Говоримо о истим подацима и истим базама података. Оно што је спорно је обрада података, односно славно или неславно питање методологије у смислу статуса резидената или нерезидената - рекао је Вигемарк.

Референдум

Представници владајуће коалиције СНСД-ДНС-СП усагласили су иницијативу да референдум о Дану РС буде одржан 25. септембра и упутили је у парламентарну процедуру.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је послије састанка у Народној скупштини да вјерује да ће ово питање до петка бити завршено у парламенту. Из СДС-а су поручили да подржавају референдум, али да нису сагласни са предложеним датумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана