Средоје Новић, шеф Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ: Они којима су пуна уста БиХ шаљу најгоре поруке

Жељка Домазет
Средоје Новић, шеф Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ: Они којима су пуна уста БиХ шаљу најгоре поруке

Коначно је дошло вријеме да се у БиХ крене једним потпуно новим путем усаглашавања, договора и путем заједничког става свих народа и свих руководстава на нивоу БиХ, тврди шеф Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић.

- БиХ дефинитивно треба да буде суверена земља, земља која, ако жели да иде путем европских и свих других интеграција, коначно мора да се ослободи страног утицаја. У наредном периоду очекујем да се страсти почну смиривати и да се у страну потисну емоције и лични доживљаји код било кога те да се озбиљно приступи разматрању закона о Уставном суду БиХ који је упућен у парламентарну процедуру - каже Новић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Да ли ће то бити могуће имајући у виду да су бошњачки политичари против одласка страних судија?

НОВИЋ: Сви треба да се окупимо и одговорно разговарамо, са аргументима, без емоција, без тешких ријечи и да отворено почнемо мијењати ствари у овој земљи. Ако желимо разговарати, то ће бити довољно да сви у комисијама у парламенту сједнемо и да стручњаци кажу шта то у закону не ваља, шта треба амандмански мијењати. Тај закон не треба да буде на штету било кога народа у БиХ. Посебно странци и амбасаде одговорних земаља политички и дипломатски мудро треба да кажу да је дошло вријеме да се о томе разговара и налазе рјешења. Плашим се да у овој фази немају довољно снаге да страним судијама кажу да треба да оду из ове земље. БиХ сасвим сигурно има далеко квалитетније кадрове за чланове Уставног суда од оних који као стране судије данас сједе и тамо одлучују. Прошло је вријеме пријетњи и у овој земљи нико никоме не треба да пријети и да га упозорава. Ако неко мисли да ће уплашити српски или хрватски или било који народ у БиХ, грдно се вара. Не треба стога са највиших мјеста упозоравати српски народ и поручивати му да “пази шта ради”. То је крајње лоша порука оних којима су пуна уста БиХ.

ГЛАС: Како коментаришете поруке из ФБиХ да им не пада на памет да буде дефинисана међуентитетска линија разграничења, иако је и то дејтонска обавеза?

НОВИЋ: То је антидејтонски приступ. Ако је Дејтонски споразум наложио да буде утврђена међуентитетска линија и разграничене Република Српска и ФБиХ, нико у Дејтону није рекао да је то граница, нити данас ико претендује да то каже. Очигледно да је ријеч о замјени теза и међуентитетска линија треба да буде утврђена да би било јасно одређено остваривање права и обавеза становништва које живи у једном или другом ентитету, да се зна гдје ће вадити лична документа, коме и гдје плаћати порез и друге обавезе, поготово они који живе у граничним подручјима. Два предсједника влада и предсједавајући Савјета министара треба да се договоре, да буде формирана комисија и утврђена ентитетска граница.

ГЛАС: Не буде ли воље да се дејтонске обавезе поштују камо то може одвести БиХ?

НОВИЋ: Често се манипулише тиме како ће БиХ у догледно вријеме отићи у ратни сукоб. То је прича без основа и од тога нема ништа. Кључни проблем је што нема политичке воље да ствари буду рјешаване. Нека нико из ФБиХ не поручује како се РС односи према Дејтонском споразуму као према шведском столу и како са њега узима само оно што она хоће, а у суштини код Бошњака је тај однос према шведском столу ревноснији него у самој Шведској. Питање оспоравања дефинисања међуентитетске границе је доказ да оспоравају Дејтонски споразум. Оваква политичка ситуација највише иде на руку онима који желе да БиХ буде што мање озбиљна држава и не чуди што грађани БиХ масовно одлазе из БиХ, јер вапе за правном државом.

ГЛАС: Како коментаришете тврдње да ово што званичници из Српске раде у институцијама БиХ представља блокаду?

НОВИЋ: Очигледно је ријеч о замјени теза. Само се треба сјетити демонстрација прије неколико година када су у згради заједничких институција запослени били сатима блокирани и нису могли нигдје. Да ли је то блокада и политичко отворено дјеловање за блокаде. Срамотно је говорити да је ово што ми тражимо блокада. Сви запослени, државни службеници и званичници РС иду на посао и шта је проблем ако је РС дигла свој глас против одлуке Уставног суда. Нико из РС не ради на штету једног народа, али жели да заштити своја права и оно што му припада.

Зидови

ГЛАС: Како коментаришете одобравање чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића да на границу БиХ и Хрватске дођу снаге Фронтекса и шта би то значило за БиХ?

НОВИЋ: Овим најдиректније признају да немају повјерење у институције БиХ, ни у Граничну полицију, ни у СИПА нити у једну институцију на нивоу БиХ. Очигледно желе страну силу на границама БиХ. Ако је већ тако, онда би можда било најбоље да буду подигнути зидови дуж цијеле БиХ и тада неће ни мигранти нити било ко улазити у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана