Срби тврде да им у Вогошћи безочно отимају имовину

Срна
Срби тврде да им у Вогошћи безочно отимају имовину

ВОГОШЋА - Јавна расправа о нацрту урбанистичког плана Кантона Сарајево за период 2016. до 2036. године само је мало одшкринула врата гомиле проблема које имају Срби у општини Вогошћа, а који тврде да им се безочно отима имовина без икакве надокнаде.

Неколицина Срба покушала је на овој јавној расправи оспорити намјеру Бошњака да им отму имовину и добити одговор на питање зашто то раде.

Међутим, Срби су наишли на жесток одговор Бошњака и њихових представника, па је у једном моменту на јавној расправи готово дошло до инцидента, када су рођаци Слободанка и Бранимир Трифковић упитали зашто на тако безочан начин отимају српску земљу.

Један од одборника Скупштине општине Вогошћа из СДА тврдио је да не постоји српска него “босанскохерцеговачка земља”, да “Срби своју српску земљу могу да однесу на ципелама” и да је “из Вогошће (такозвана) Армија протјерала агресоре”.

На ту констатацију реаговала је Слободанка, питајући: “Ко је агресор? Зар ја, која сам истјерана са свог прага?”.

О отимачини српске земље говорио је и Бранимир Трифковић.

-Ријеч је о нашем приватном земљишту које се налази и на територији Новог Града, Вогошће, Илиџе. Што се мене тиче, моје приватно власништво се налази на територији Жучи и у питању је некаква зелена површина коју они желе да поставе на том дијелу и да немамо право ту да градимо ни објекте, ни куће, ни било шта - изјавио је Трифковић новинарима након јавне расправе.

Он је оцијенио да зна да је ту ријеч “о грађевинској мафији која је све то тако намјестила” и тако направила проблем.

-Не слажем се са таквим њиховим наумом и гонићемо се до Стразбура - поручио је Трифковић.

Истакао је да тамо има 95 дунума њихове земље, а да је укупна површина српске земље око два и по милиона дунума.
-Они овим хоће да покрију своју градњу јер граде објекте широм центра урбаног дијела града. Ове дијелове са том зеленом површином желе да покривају нашом земљом, што им је најлакше, а то наравно није у реду и није исправно” - указао је Трифковић.

Он је констатовао да на њихова питања на јавној расправи нису ништа одговорили и додао да је цијена земљишта много већа од оне коју им нуде - четири КМ по метру квадратном, иако реална цијена прелази 30 КМ по квадрату. Ту реалну цијену су, додао је Трифковић, спустили и дали рок да им се то исплати до 2036. године.

-Цијена од четири КМ по метру квадратном је пресмијешна. Ово је отимачина српске земље - оцијенио је Трифковић.

Он је рекао да је порука одборника из Вогошће да “сву српску земљу могу на ципелама однијети” безочна увреда јер је то српска земља на територији гдје су живјели Срби.

Говорећи о судбини православног гробља на подручју Вогошће, Трифковић је појаснио да је ријеч о гробљу гдје су сахрањивани Срби, Хрвати и муслимани.

-Налазе се на једној парцели и српски, и хрватски, и муслимански дио гробља, међутим они су тај српски дио гробља „одсјекли“ и ставили под зелену површину, што није у реду. Зашто онда нису цијело гробље ставили под зелену површину, ако је то исправно, ако одређују за све једнако и тврде да је то исправно, али наравно да није - закључио је Трифковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана